Linkovi

New Orleans – Godinu dana kasnije


U Sjedinjenim Državama danas se obilježava godišnjica jedne od najtežih prirodnih katastrofa u američkoj istoriji. Riječ je o uraganu Katrina, koji je tačno na današnji dan razorio i poplavio New Orleans i mnoga druga mjesta na američkoj obali Meksičkog zaljeva. Godinu dana kasnije u New Orleans se vratilo tek oko polovine od nekadašnjih 485 hiljada stanovnika.

Predsjednik i njegovi kritičari godišnjicu obilježavaju uz obalu meksičkog zaljeva, sjećanjem na žrtve i nastavkom političkog argumentiranja, dok je za mnoge obnova još uvijek samo san.

Louis Orduna:
Godinu dana kasnije, izgleda kao da je prošla tek sedmica, kaže Louis Orduna.

A lani, na današnji dan uragan Katrina je odnio više od hiljadu i tri stotine života i uništio na hiljade domova. 9 milijardi dolara pomoći za obnovu odobreno je tek prije mjesec dana. Na desetine hiljada žrtava uragana još uvijek žive po šatorima i prikolicama koje je pribavila federalna vlada, dok je na stotine hiljada drugih odpočelo život negdje drugdje u Americi, ostavljajući neke dijelove New Orlensa pustim.

Brights:
Želim da se ljudi vrate, usamljena sam, želim da se vrate.

G. W. Bush:
Vratio sam se za godišnjicu da vam zahvalim na hrabrosti i da vam kažem da je federalna vlada još uvijek sa vama.

Predsjednik Bush je posjetu području počeo zaustavljanjem u Missisipiju.

Bush:
Mi, takodjer, zajedno radimo kako bi bili spremniji za buduće uragane. Moja administracija je učestvovala u istraživanju našeg odgovora prošle godine. Svako ministarstvo je pristupilo reformi kako bi bili uspješniji.

Danas predsjednik obilazi New Orleans, gdje neki dijelovi pokazuju znake napretka. Restorani u čuvenoj ulici Burbon dočekuju goste. Ruševine i obnovljene zgrade u istoj ulici. Uz zaljev neki su puni nade.

Conway Horn:
Mislim da ćemo uspjeti. Nisam siguran, ali se nadam.

Bush:
Mi smo odvojili 110 milijardi dolara pomoći u obnovi područja.

Predsjednik Bush je, takodjer, od Kongresa zatražio da produži poreske olakšice za one koji žele investirati uz obalu pogodjenu uraganom. Iz Bijele kuće kažu da to pokazuje predsjednikovu posvećenost regionu. Kritičari kažu da to samo dodatno podcrtava neuspjeh adminstracije da adekvatno odgovori na Katrinu.

XS
SM
MD
LG