Linkovi

Iranski Kurdi u egzilu u Iraku


Preko 10 hiljada Iranskih Kurda koji su živjeli u blizini iračke granice su bili primorani na egzil u Iraku tokom iransko-iračkog rata. Oni su se našli u izbjegličkom kampu u blizini grada Ramdi na jugu Iraka. Tokom godina, mnogi su se tiho vratili nazad u Iran. Danas, tu se nalazi 214 obitelji. Prošle godine oni su se ponovo preselili, ovaj put ka sjeveru-ka kurdskom regionu Iraka.

Novinar Glasa Amerike Brian Padden je nedavno posjetio taj kamp i dugo putovanje tih ljudi, kako izvještava, još uvijek nije završeno.

Nakon što su pobjegli iz Irana 1979, ovi iranski Kurdi su razdvojeni ljudi. Oni sada žive u tranzitnom kampu Kawa u kurdskom regionu Iraka. Jangir Ahamdi je jedan od lidera grupe. On kaže da ih je Iran napustio, djelimično zbog njihovog protivljenja tamošnjoj vladi. A ovdašnji iračani ih neće u potpunosti prihvatiti.

Naša srca su slomljena. Osjećamo da smo kao narod sve izgubili. U našim srcima postoji velika bol. Izgubili smo osjećaj za bilo šta, kaže Jangir Ahamdi.

Ovi iranski Kurd su napustili južni irački grad Ramadi prošle godine nakon što su pobunjenici ciljali njihovu grupu. Uvjeti života u ovom kampu nisu baš najbolji ali postoji nada da će neki od dugotrajnijih problema biti riješeni. Kurdska vlada gradi stalni smještaj za izbjeglice. Mnogi muškarci su tako zaposleni--oni grade ove kuće. A mnoge od žena rade za lokalnog peradarskog proizvođača. Djeca se ne sjećaju Irana.

Aras Suleiman je izgubila supruga u eksploziji automobila bombe prošlog novembra. Bila je djevojčica kada je napustila Iran. Ona kaže da sada više voli sigurnost koja se nudi u ovom kampu.

Moja djeca su mala. Oni su izgubili oca. Voljela bih ovdje ostati dok djeca ne porastu i dok nam Bog ne otvori vrata, kaže ona.

Mohamed Rahim i mnogi drugi stariji ljudi se oslanjanju na podršku koju dobijaju u kampu.

Molim Boga da mi pomogne ovdje u Kurdistanu. Ja nemam nikoga, nemam ni posla u Iranu. Ovdje je bolje, kaže on.

Jangir Ahmadi još uvijek sanja da se jednog dana vrati kući u Iran, nakon što se promjeni sadašnja vlada.

Ja želim vladu koja vjeruje u ljudska prava i demokraciju. Nisam spreman vratiti se kući s ovom vladom koja sada kontrolira zemlju, kaže Jangir Ahamdi.

Do tada, njegov egzil će se nastaviti.

XS
SM
MD
LG