Linkovi

EU obećala 7 hiljada vojnika u misiju UN-a u Libanu


Zvaničnici Evropske Unije su izjavili da su zemlje - članice Unije obećale gotovo sedam hiljada vojnika za proširenu misiju UN-ove mirovne sile na jugu Libana.

Generalni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao kako je zatražio od Francuske da predvodi mirovnu misiju u Libanu do februara 2007-e, a da će potom Italija preuzeti komandu.

Gospodin Annan je govorio u Brusselsu, gdje je prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova održanom upravo u cilju doprinosa snagama UN-a.

Rezolucija UN-a o okončanju borbi izmeju Izraela i Hezbollaha poziva na rasporedjivanje medjunarodnih snaga od 15 hiljada vojnika, zajedno s 15 hiljada libanskih vojnika.

Francuski predsjednik Chirac je medjutim rekao da smatra da je broj od 15 hiljada vojnika pretjerano veliki.

U medjuvremenu je list New York Times objavio da Sjedinjene Države vode istragu o tome da li je Izrael prekršio ugovor dviju zemalja koristeći američki proizvod - rasprskavajuće bombe - u ratu protiv Hezbollaha u Libanu. State department je, navodi Times, istragu započeo prošle sedmice, nakon izvještaja da su ostatci te municije pronadjeni u mnogim dijelovima južnog Libana i da su su rasprskavajuće bombe odgovorne za brojne civilne žrtve.

XS
SM
MD
LG