Linkovi

Koliko imaju smisla nuklearne elektrane u Iranu?


Iran je pokazao spremnost da pregovara oko svog nuklearnog programa, ali se nije složio sa zahtijevom UN-a da prekine obogaćivanje uranijuma do 31. augusta. Naime, iz Irana uporno tvrde da im je uranijum potreban kao gorivo za nukelarne elektrane. Medjutim, neki eksperti za Srednji istok u Sjdinjenim državama smatraju da za Iran nema mnogo smisla pravti struju u nukelarnim elektranama.

Iran je treći na svijetu po rezervama nafte. On, takodjer, raspolaže velikim rezervama prirodnog plina, kojeg mnoge zemlje koriste za pokretanje elektrana.

Expert za Srednji Istok, Patrick Clawson iz Washingtonskog Instituta za pitanja Blisog istoka smatra da da bi za Iran bilo sasvim razumno koristiti gas da pravi struju.

Patrick Clawson:
Izgradnja nuklearnih elektrana za Iran ima malo smisla. Sa jedne strane to traži velika ulaganja, a sa druge velike količine vode sa kojom Iran oskudjeva. Uz to Iran danas gradi nukleranu elektranu upravo na mjestu za koje su inžinjeri još 1970. godine utvrdili da leži na izrazito trusnom tlu.

Iran tvrdi da je njegov program obogaćivanja uranijuma isključivo namjenjen da bude gorivo za nuklearne elektrane. Ali je uranijum i ključna komponenta za nukelarnu bombu. Zato mnoge zemlje sumnjaju da Iran želi napraviti nuklarnu bombu.

Američki ambasador u UN-u, John Bolton kaže da je Iranu ponudjen izbor da odustane od procesa obogaćivanja uranijuma, i da mu, u zamjenu, gorivo za nuklearke pribavi medjunarodna zajednica.

John Bolton, američki ambasador u UN-u:
Oni mogu prihvatiti velikodušnu ponudu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke i ako to učine mogući su drugačiji odnosi sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Ali, ukoliko ne odustanu od nastojanja da se dokopaju nuklearnog oružja mi smo jasno stavili do znanja da ćemo tražiti da im Vijeće sigurnosti nametne sankcije.

Procjenjuje se da oko 40 posto iranaca žive ispod linije siromaštva i da bi sankcije to dodatno pogoršale.

Patrick Clawson, expert za Srednji istok kaže da su projekti nuklearnih elektrana i teške industrije, za kojima teži iranska vlada, od male pomoći običnim ljudima.

Patrick Clawson:
Davanje prednosti velikim, prestižnim projektima umjesto malih ulaganja koja otvaraju poslove, orjentacija na domaće tržište umjesto izlaska na inostrano, globalno tržište, sve su to karakteristike iranske ekonomije koje dijelom objašnjavaju zašto zemlja nije uspješna u ekonomskom smislu uprkos značajnih prihoda od nafte.

Clawson kaže da je Iran postigao izvanredan uspjeh u proteklih 15 godina privlačeći ključne medjunarodne investicije u svoju naftnu i gasnu industriju. To može dodatno otežati probleme Iranu ukoliko medjunardna zajednica nametne sankcije.

XS
SM
MD
LG