Linkovi

General Abizaid - Veliki napredak u Iraku


Visoki američki vojni zapovjednik, general John Abizaid, je izjavio danas u Baghdadu da ju zajedničke američko-iračke sigurnosne mjere u Baghdadu dovele do velikog napretka, i dodao kako je Irak daleko od gradjanskog rata, general Abizaid je dodao kako su njegove ranije izjave o tome da je moguć gradjanski rat u Iraku, pogrešno protumačene. U medjuvremenu je u Iraku i danas bilo žrtava, medju njima 4 Iračana, i tri američka vojnika.

Objavljujući svoje mišljenje u današnjem izdanju Washington Posta, demkarstki visoko rangirani senator Joe Biden je kritizirao administraciju predsjednika Busha, rekavši kako u Iraku već vlada gradjanski rat, i kako Washington nema nikakvog održivog plana za budućnost te zemlje. Kao alternativu, senator Biden nudi plan koji je sačinio zajedno sa Les Gelbom, stručnjak iz nevladine organizacije Vijeće za vanjske poslove; u tom planu se predlaže podjela Iraka na tri jasno odredjene jedinice koje bi pripadale Kurdima, Sunitima, i Šiitima, ali s centralnom vladom u distriktu Baghdada, koji bi bio neovisan.

Zajednička prozivodnja i prodaja nafte, držala bi tri strane povezanima i zainteresiranim za jednu državu, kaže senator Biden, i dodaje: Primjer za takvo uredjene je Bosna i Hercegovina. Prije deset godina Bosna je bila podijeljena etničkim čišćenjem. Sjedinjene Države su se odlučno umiješale, donijele dejtonski sporazum da se održi jedna država, i, što može zvučati kao paradoks, onda ju podijelili na etničke federalne jedinice. Tada je čak bilo dozvoljeno da tri strane zadrže odvojene vojske. No, uz američku pomoć, i pomoć nekih drugih, BiH je već doset godina mirna, a sada već jačaju centralnu vladu i raspuštaju etničke vojske, zaključuje senator Biden.

U medjuvremenu je Pentagon saopćio da postoji jasan dokaz da Iran podržava šiitske pobunjenike u Iraku, pružajući im novac, opremu i oružje. Američki general Barbero dodao da bi neutraliziranje šiitskih esktremista uveliko pomoglo uklanjanju iranskog utjecaja u Iraku.

XS
SM
MD
LG