Linkovi

Novi uspjeh u izdvajanju osnovne ćelije iz ljudskog embrija


Informacija objavljena jučer u naučnom journalu Nature o novom uspjehu jedne kalifornijske kompanije u istraživanju osnovne ljudske ćelije privukla je pažnju širom svijeta.

Iz kompanije Advance Celll Technology u Alamedu u Californiji tvrde da mogu izdvojiti osnovnu ljudsku ćeliju bez uništavanja embrija. To znači potpuni preokret u do sada korištenoj tehnologiji i oduzimanje ključnog aduta protivnicima daljeg istraživanja u toj, po mnogima, toliko obećavajućoj oblasti. Naime, zabrana korištenja američkih federalnih fondova u istraživanju osnovne ljudske ćelije bazirana je na protivljenju uništavanju ljudskog embrija što se do sada nije moglo izbjeći prilikom izdvajanja osnovne ćelije. Novi uspjeh naučnika glasnogovornik predsjednika Busha je nazvao korakom u pravom pravcu.

O čemu se radi? Već desetak godina da bi neki par kroz vitro fertilizaciju dobio dijete prije same implantacije obavlja se genetička dijagnostika kako bi se ustanovilo da li je vještački začet embrio bez genetičkog poremećaja i sposoban za život. Da se to ustanovi, jedna ćelija se izdvaja iz ranog ljudskog embrija i testira na nenorlamnosti. Ukoliko je uredu, orginalni embrio se implantira u utrobu žene.

Naučnici su sada otišli dalje u tom procesu uzgajajući tu jednu ćeliju u drugi embrio iz kojeg se onda razvije osnovna ćelija, ostavljajući orginalni embrio netaknutim, teoretski i dalje sposobnim da se razvije u ljudsko biće.

Naučnici se nadaju da će im istraživanje korištenja osnovne ćelije pomoći u lječenju mnogih bolesti. Protivnici, kao Katolička crkva na primjer, kažu da je svako korištenje osnovne ćelije neprihvatljivo.

Ljudi koji se protive iz religijskih razloga neće biti zadovoljni, ali svi koji su se protivili iz moralnih razloga mogu ovo smatrati boljim pravcem, kaže profesor Schekmen.

XS
SM
MD
LG