Linkovi

Dizel automobili sve čišći i sve traženiji


Vozači koji traže alternative visokim cijenama goriva sve više pažnje skreću na hibride i takozvane pametne automobile. Ali kako izvještava Mil Arcega, neki se okreću starijim tehnologijama i pronalaze novoe generacije čišćih, efikasnijih diesel vozila.

Prije 30 godina, oni su bili bučna, smrdljiva alternativa krizi s gorivom 70-tih godina. Ali kako cijene goriva ponovo dosežu rekordne visine, auto inžinjeri kao što je Don Hillebrand vrijedno rade, čiste prljavu reputaciju diesel mašina.

One su 98% čišće. Ono što je nekad bila kanta izduvnih gasova, sada je samo jedna kap, kaže
Hillebrand.

Elemenat za kupovinu novog auta je za Chrisa Hynesa bila efikasnost goriva.

Auto se samo otplaćuje. Vjerujem da novac kojeg štedim na goriv ide ka otplati auta, kaže Chris Hynes koji sada troši 200 dolara manje mjesečno i dobija dodatnih 30 milja po galonu otkako je zamijenio svoj kamionet koji se pokretao na gas. Ekonomičnost diesel goriva je za oko 30% bolja od vozila koja se pokreću na benzin. U prodavnici Volkswagena u Chicagu, Chris Willuweit kaže da se potražnja utrostručila.

Auto analitičar Anthony Pratt u kompaniji JD Power and Associates kaže da je to jedan razlog zbog kojeg su proizvođači automobila povećali proizvodnju diesel vozila.

”Trenutno je prodiranje diesel goriva na američko tržište oko 3.5%. Procjenjujemo da će se potražnja povećati na oko 12% do 2015.“

Ali neke grupe za zaštitu okoline u pitanje dovode budućnost diesel goriva. Brendan Bell iz Sierra Cluba to naziva traćenjem vremena i novca.

Da li da investiramo u novu tehnologiju, koja je hibridna tehnologija, ili da li da pogledamo unazad i vratimo se diesel vozilima, kaže gospodin Bell.

Usprkos nedavnim poboljšanjima, nove diesel mašine još uvijek ne udovoljavaju standardima za ispuštanje izduvnih gasova u pet američkih saveznih država, uključujući New York i Californiju. Ali proizvođači automobila navode da očekuju da u potpunosti postignu udovoljavanje standardima do kraja decenije.

XS
SM
MD
LG