Linkovi

Najbrži dizel automobil na svijetu


Britanski pilot, Andy Green je jučer sjeo u posebno dizajnirani automobil u slanoj pustinji Bonneville, u blizini Salt Lake Citya u američkoj saveznoj državi Utah i vozeći prosječnom brzinom od 529,07 kilometara na sat postavio novi svjestki rekord u brzini na zemlji u automobilu sa dizel mašinom.

Prije njega najbrži čovjek u diezlašu je bio Virgil Snyder koji je na istom mjestu 1973. godine postigao rekordnu brzinu od 379,39 kilometara na sat.

Andy Green je jučer bio brži gotovo 150 kilometara na sat.

Andy Green, vozač:
Zadivljujuće je koliko automobil može ubrzavati i nastaviti da ubrzava, i kako okolo sve brzo prolazi. To je izvanredan uspjeh, kaže osvajač novog svjetskog rekorda.

Njegovu vožnju promatrali su iz Federacije za medjunarodni automobilizam koja upravlja auto utrkama i auto sportom uopće, i očekuje se da u utorak postavljeni rekord ozvaniče na sjednici planiranoj sljedećg mjeseca. Prema pravilima Federacije, potrebno je napraviti dvije vožnje u roku jednog sata, i za rekod se uzima prosječna brzina.

Green je u prvoj vožnji stazu od 17,7 kilometara, odnosno 11 milja, prešao nešto sporije, ali je u povratku bio brži i ostvario prosjek od gotovo 530 kilometara na sat.

Za taj rekord on je vozio automobil kojeg su pokretale dvije dizel mašine koje zajedno imaju hiljadu i pet stotina konjskih snaga. Svaka od njih je sa 4 cilindra, 4,4 litra i komericijalno se koriste za pokretanje bagera. Mašine su dvostruko jače od onih koje se koriste u automobilima Formule Jedan, ali troše dva puta manje goriva.

Andy Green, vozač:
Ljudi su na dizel gledali kao nešto što možete koristiti u traktoru, ili za generator. To se promjenilo. Dizel sada ima izvanredne performanse, kaže Green.

XS
SM
MD
LG