Linkovi

Globalno pregrijavanje bi moglo prepoloviti američko vinogradarstvo


Globalno pregrijavanje bi moglo značiti katastrofu za veći dio američke, milijarde dolara profita vrijedne vinarske industrije. Vinogradarska područja mogla bi se smanjiti za 50 procenata, a možda čak i za 81 procenat, do kraja ovog stoljeća. Tako barem piše u studiji koju je prošle nedjelje objavila Nacionalna Akademija Nauka. Najveći problem je sve veća učestalost ekstremno vrelih dana: dobro vino traži, izmedju ostalog, i stabilnu klimu.

Posjetiocima čuvene kalifornijske doline Napa, vinogradarskog raja, dobrodošlicu poželi skulptura nazvana Cjedilac groždja.Ove godine, uz dobrodošlicu, dobili su i tri sedmice ekstremno visokih temperatura.
David Graves je direktor vinarije Saintsbury, čuvene po dobrim crvenim i bijelim vinima. Nedavni talas vreline, medjutim, nanio je veliku štetu njegovom groždju.

GRAVES:
Vinova loza se uznemiri od vrućine, isto kao što se od vrućine uznemire i ljudi. Ako ste predostrožni i imate vinograde sa irigacijom, možete lozi dati malo te vode, koju ona koristi tokom žege da se ne sprži potpuno. Ali grozdovi, oni vise na tom jakom svjetlu i vrelini i mogu, isto kao i ljudi, dobiti opekotine od sunca.

Mnogi istraživači, isto kao i proizvodjači vina, misle da je ovogodišnji vreli talas - tek jedna od ilustracija mogućeg dugotrajnijeg efekta globalnog pregrijavanja. Naime, globalno pregrijavanje znači i topljenje leda i podizanje nivoa okeana, i poplave, kaže Andy Beckstoffer, koji vodi sopstvenu vinariju ...

BECKSTOFFER:
Tek to bi imalo porazan efekat na Napa Valley.. Ako globalna temperature porastu toliko da Napa Valley bude poplavljena, mi smo svi propali u biznisu.

Ali i manja katastrofa od takve katastrofe je još uvijek katastrofa. Studija upozorava da i manji problemi sa temperaturom za vinarsku industriju predstavljaju opasnost, ovaj put za kvalitet vina. Kad temperature dostignu višednevni prosjek od 35 do 40 stepeni Celzijusa, groždje ima problema sa održavanjem fotosinteze i šećer naglo opada, što je veoma loše za groždje, a još gore za vino

Za gospodina Beckstoffera nema sumnje, globalno pregrijavanje je već činjenica, ali ipak ne gubi nadu:

BECKSTOFFER:
Temperatura utiče na sve vinarske regione i tokom vremena, vinari će korigirati sorte od kojih se pravi vino i to jejedino šta oni mogu uraditi...

I dok ekolozi, meteorolozi, klimatolozi i bivši američki podpredsjednik Al Gore, brinu o klimatskim promjenama i pregrijavanju na globalnom nivou, vinogradari iz Nape, brinu o uticaju vrućine na njihovu dolinu, koju mnogi zovu Rajem na zemlji.

XS
SM
MD
LG