Linkovi

Hag - Drugi dan procesa protiv 7 bosanskih Srba


Danas je nastavljena uvodna riječ optužbe na početku trećeg po redu sudjenja za zločine u Srberenici pred Tribunalom u Hagu- tužitelji su predočavali dokumente koji bi trebali dokazati krivnju optuženih.

Drugog dana procesa protiv sedmorice nekadašnjih visokih oficira vojske i policije bosanskih Srba, tužitelji su nastavili sa uvodnim napomenama, koje bi trebale ukazati na krivnju optuženih i najaviti svjedoke i dokaze koje će u tom cilju prezentirati optužba.

Za genocid nad više od 7 hiljada bošnjačkih muškaraca optuženi su Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Ljubomir Borovčanin, Vinko Pandurević i Drago Nikolić.

Za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i Žepi
optuženi su Milan Gvero i Radivoje Miletić.

Tužitelji su danas dokumentacijom vojske bosanskih Srba iz tog vremena i snimcima presretnutih razgovora oficira dokazivali svjesno učešće optuženih u srebreničkom masakru- tako je prezentirana naredba kojom se tadašnjem kommandantu specijalne policije, Borovčaninu nalaže da se sa svojim jedinicama i sa jedinicama MUP Srbije, sa sarajevskog, prebaci na srebreniccko područje.

Uz zapažanje kako istražitelji nisu mogli da utvrde prisustvo policije iz Srbije u Srebrenici u to vrijeme, tužitelj Peter McCloskey je ustvrdio da su snage pod komandom Ljubomira Borovčanina 13. jula u selu Kravica ubili 1.000 Bošnjaka.

Prisustvo optuženog ostalo je zabilježeno i na tv
materijalu beogradskog novinara, što je i sam optuženi priznao tužiteljima.

Što se pripadnika policije iz Srbije tiče, tužitelji su naglasili- nije ih bilo oko Srebrenice, ali su na video traci ostali zabilježeni zločini koje su Škorpioni, kao jedinica MUP Srbije, počinili ubijajući zarobljene Bošnjake kraj Trnova 16. jula 1995. godine.

Za optuženog Ljubišu Bearu, tada načelnika bezbjednosti Glavnog štaba VRS, rečeno je da je vodio masovno streljanje hiljada zarobljenika u zvorničkim selima.

Vinka Pandurevića, tada komandanta Zvorničke brigade, tužitelji opisuju kao jednog od "ključnih oficira", bliskih Ratku Mladiću, tokom napada na Srebrenicu 11. jula 1995.

Na sličan način je optužba dokazivala i umješanost u srebrenički zločin i ostalih optuženih- oficira za bezbjjednost Drinskog korpusa i Zvorničke brigade- Vujadina Popovića i Drage Nikolića, kao i Mladićevivih najbližih pomoćnika- Radivoja Miletića i Milana Gvere.

Inače, evropski mediji danas u vrhu komentara u vezi sa početkom srebreničkog sudjenja donose činjenicu da ključni optuženi, Mladić i Karadžić još uvijek izmiču pravdi- tako britanski Times kaže da treće po redu sudjenje za Srebrenicu u Hagu protiče u sjenci činjenice da u sudnici nisu bile "sive eminencije najtežeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata" - Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG