Linkovi

Hag - Sudjenje sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba


Uvodnim riječima glavne haške tužiteljice,Carle del Ponte, danas je u Tribunalu počelo sudjenje sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba, optuženim za zločine koji su jula 1995. godine počinjeni u Srebrenici. I ovom prilikom je Del Ponte optužila vlast u Srbiji zbog činjenice da se ratko Mladić još uvijek nije našao na optuženičkoj klupi.

Tokom uvodnih napomena za treće po redu i najveće "srebreničko" sudjenje pred Haškim sudom, glavna tužiteljca, Carla del Pone je rekla kako su sedmorica optuženih kojima se danas sudi- Vujadin Popović, Ljubomir Beara, Vinko Pandurević, Dragan Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoje Miletić, najodgovorniji za deportaciju hiljada civila i masovono ubistvo više od 7 hiljada muškaraca.

Del Ponte je podjsetila kako su ti zločini na ranijim sudjenijima okarakterisani kao genocid i sa žaljenjem primjetila da na optuženičkoj klupi nema Ratka Mladića i Zdravka Tolimira. Tu, kao i činjenicu da je na slobodi još uvijek i Radovan Karadžić, Del Ponte opisuje kao "skandalozne", optužujuchi vlasti u Srbiji da su ih mogle
uhapsiti, ali su do sada to odbijale da učine.

Del Ponte je podsjetila da većina žrtava zločina u Srebrenici još uvijek leže u skrivenim grobnicama, što je za nju "trajna tragedija", posebno za žene i djecu "koji su lišeni leševa muževa, sinova, cijele zajednice koje više nema".

Žrtvama srebreničkog zločina treba pravda, a ne osveta, i zato se glavna haška tužitejica nada da će sudjenje utvrditi istinu i kazniti krivce. Del
Ponte naglašava da na optuženičkoj klupi nije država, nacija ili organizacija, već pojedinci "koji su činili zločine i sada za to treba da odgovaraju".

Nakon ovoga, tužitelj Peter McCloskey je najavio svjedočenje brojnih pripadnika VRS i MUP Republike Srpske, uz zapažanje kako je sve više Srba spremnih da govore o Srebrenici, uključujući i nekolicinu oficira VRS koji
su priznali krivnju za srebreničke zločine.

Mada su mnogi vazni dokumenti vojske bosanskih Srba uništeni, tužitelji će prezentirati "neke ključne dokumente koji će razotkriti zločin i svakog od optuženih " Medju dokaznim predmetima optužbe je, takodje, i oko 150 transkripata presretnutih radio i telefonskih komunikacija izmedju različitih štabova i komandanata snaga bosanskih Srba angažovanih u srebreničkoj operaciji, kao i mnoštvo video snimaka. Medju dokumentima će biti i "Direktiva broj 7" Drinskom korpusu, koju je sastavio optuženi Miletić, a potpisao Radovan Karadžić o tome da se "stvori situaciju potpune neizvjesnosti, bez nade za opstanak i preživljavanje stanovništva Srebrenice i Žepe."

XS
SM
MD
LG