Linkovi

Jill Caroll o svojim danima u iračkom zatočeništvu


Novinarka Jill Caroll koja je osamdest i dva dana držana kao taoc u Iraku, priča svoju priču. Ona je imala bliži kontakt sa iračkim pobunjenicima od bilo kojeg Amerikanca, i sada govori o tom iskustvu. Više o tome u izvještaju Lete Hong Fincher.

Samostalni izvještač, Jill Carroll je radila za američke novine Christian Science Monitor. Nju je sedmoga januara u Bagdadu kidnapovala grupa koja sebe naziva Brigadom odmazde. Otimači su ubili njenog prevodioca, iračanina Alana Enwiya.

JILL CARROLL : Ja sam gledala napolje kroz pukotinu na vratima. Vidjela sam da je Alan bio tamo i vidjela sam kada su ga ubili .

Nakon toga je jedan od njenih otmičara nazvao kuću da kaže da dovodi Carrol da se sretne sa njegovom porodicom.

JILL CARROLL: Onda je on prekinuo vezu i rekao:" Oh, moja majka i moja sestra i moja supruga su rekle da te toliko vole. One su tako sretne što ti dolazis."

Carrol je uvjerena da su je pobunjenici premještali u najmanje šest raznih kuća tokom osamdeset -dva dana njenog zarobljeništva. Ona je izjavila da se svakoga dana plašila za svoj život.

Njeni otmičari su htjeli da je nauče Kuranu, tako da je Carroll zapamtila odlomke koje su joj oni čitali četiri sata dnevno. Mjesecima prije nego što je teroristički lider Abu Musab al-Zarqawi bio ubijen u Iraku, otmičari su joj rekli da su inspirisani Zarqawijevom idejom o globalnom jihadu. Ona je izjavila da su članovi porodica pobunjenika tijesno saradjivali uključujući petogodišnjeg dječaka čiji su roditelji nadgledali Carroll.

JILL CARROLL: Mali dječak sa slabašnim glasom. Ja čak nisam ni znala da je on tamo, on je govorio: " Ja sam Mujahhead." " Ja sam Mujahhead", a to znači "Ja sam sveti ratnik. On je pet godina star. Ja sam upoznala ovo dijete dosta dobro. On je zaista bio sladak.

Carrol je izjavila da je bila ošamućena saznanjem da je trudna supruga jednog od njenih otmičara željela postati bombaš samoubica.

JILL CARROLL: Bili smo u kuhinji, došao je njen muž i rekao: "Znaš" Um All, ona želi da bude bombaš samoubica." Um All je dodala : " Oh da, ja to želim." - crveneći se jer je on hvali, a ona je zaista bila na to ponosna.

Vojska Sjedinjenih država uhapsila je četvoricu Iračana osumnjičenih da su bili umiješani u kidnapovanje Jill Carroll. Ali Carrol je uvjerena da će porodice tih ljudi nastaviti da se bore u pobuni.

JILL CARROLL: Ta žena će podizati njihovu djecu i sina da se bori i ubije. Taj mali dječak će narednog dana biti na ulici čekajuci da prodje patrola i onda davati signal kako bi se aktivirala improvizovana eksplozivna naprava. Cijela porodica je u operaciji. Šta ćete uraditi. Sve ih uhapsiti? Sve ih ubiti?

Tridesetog marta pobunjenici su dali Carrol novu odjeću i sjeli je u automobil. Ona je bila uvjerena da će je ubiti sve dok joj jedan od otmičara nije ponudio novac.

JILL CARROLL: On je počeo vaditi novac iz svog novčanika i počeo stavljati novčanice od sto dolara u moju ruku i govorio: " Ova novčanica od sto dolara je zbog toga jer nam je žao zbog tvoje patnje; ova je za tvoj kompjuter: ova je za tvog oca i reci mu da nam je žao i ova je za tvoju majku i njoj reci da nam je žao."

Carroll je bila oslobodjena, premda smatra da se još uvijek osjeća odgovornom za smrt Alana Enwiya, njenog prijatelja i prevodioca.

XS
SM
MD
LG