Linkovi

Nedostatak dobrovoljaca za ispitivanje novih ljekova protiv raka


Na stotine novih lijekova protiv raka se trenuno ispituje u Sjedinjenim državama. Ali istraživači kažu da napredak u razvoju novih tretmana bolesti usporava nedostatak volontera. Prilog novinarke Glasa Amerike Lete Hong Fincher.

Istražitelji kažu da su na prekretnoj tački u razvoju novih tretmana za rak zbog velikog broja kliničkih ispitivanja koja su u toku. Trenutno se u Sjedinjenim državama testira oko 400 novih lijekova protiv raka. Ali istraživanje usporava nedostatak volontera.

Samo oko 3% pacijenata od raka sudjeluje u kliničkim ispitivanjima, kaže doktor Robert Comis, koji se nalazi na čelu Koalicije Za, kooperativne grupe za liječenje raka u Filadelfiji. On kaže da manjak volontera vodi ka odgađanjima uzavršavanju istraživanja novih tretmana.

Nema sumnje da malo sudjelovanje u kliničkim opitima dužim ispitivanjima ispitivanja, te više vremena treba za novije učinkovitije tretmane da postanu dostupni široj javnosti, kaže doktor Comis.

Istražitelji navode da se neki pacijenti boje rizika testiranja novih lijekova za rak.

Doktor Gary Hudes radi u centru za liječenje raka Fox Chase u Filadelfiji.


”Za neke ljude je to pitanje rizika, za druge pitanje nagodnosti.Neki pacijenti se moraju vratiti zbog dodatnih testiranja.“

Ali najčešći razlog zbog se kojeg pacijenti ne prijavljuju kao volonteri je to što im doktori ne govore o ispitivanjima. Nedavna studija Koalicije Za je pronašla da je samo jedan od 10 preživjelih znao za klinički opit. Istražitelji pozivaju doktore da više komuniciraju sa svojim pacijentima vezano za kliničke opite. A pacijenti više informacija mogu naći i sami na web stranici Nacionalnog instituta za rak.

Istražitelji navode da što se prije budu testirali novi lijekovi, to će prije učinkovitiji tretmani biti pronađeni za leukemiju, rak dojke, pluća i prostate.

Doktor Robert Pluenneke radi u centru za rak u Kansas City-ju.

To bi možda mogla biti razlika između preživljavanja i nepreživljavanja, kaže on i dodaje da je pogrešno shvatanje da će pacijentima biti poklonjena manja pažnja ako su dio kliničkog opita a ne standardnog tretmana. On kaže da pacijenti od raka koji sudjeluju u opitima u najmanju ruku budu isto toliko dobro tretirani kao i drugi pacijenti.

XS
SM
MD
LG