Linkovi

Nakon istorijskog opoziva Dellovih kompjutera, koliko su sigurne baterije?


Nakon što je najveći proizvodjač personalnih kompjutera na svijetu, američka kompanija Dell, povukla više od 4 miliona notebook kompjutera jer baterije u njima, zbog pregrijavanja, mogu izazvati vatru, pažnju su privukle te popularne litijumsko-jonske baterije koje se koriste u bezbrojnim elektronskim naparavama. Jesu li i koliko su one sigurne?

Nadopunjive litijumsko-jonske baterije energijom snabdjevaju milijarde elektronskih naparava. Mobilne telefone, MP3 playere, digitalne kamere, itd.

Razlog je sposobnost tih baterija da skladište veliku količinu energije, puno više po jedinici težine od drugih nadopunjivih baterija.

Te male baterije, kaže urednik publikacije za korisnike elektronskih naparava, Paul Reynolds omogućavaju vašem laptopu da radi i do 4 sata.

Problem je da su one sada previše jake i kada baterija oslobadja puno energije u kratkom vremenu dolazi do pregrijavanja, ili čak vatre, kaže Reynolds.

I to ne samo male vatre. Prošlog mjeseca, kaže vlasnik ovog «muzejskog» kamiona njegov Dell laptop uništio je vozilo. U Japanu, Dell notbook se zapalio i prekinuo poslovnu konferenciju. U februaru se zapalio UPS-ov teretni avion koji je prevozio litijumsko-jonske baterije.

Analitičari kažu da dio problema predstavlja široko raširena upotreba tih baterija. Analitičar tehnologije Rob Enderle kaže da se širom svijeta proda na milijarde takvih baterija.

Tehnološki, gledajući na procenat problema, one su izuzetno pouzdane. Medjutim, kada je riječ o vatri, nikakav problem nije prihvatljiv, kaže Enderle.

Podpredsjednik kompanije Dell, Alex Gruzen se slaže i kaže da je Dell opozvao kompjutere nakon što je izvješten o šest slučajeva vatre.

Alex Gruzen:
I to sa razlogom, jer smo izuzetno proaktivna kompanija koja tako nešto ne zanemaruje, kao mali broj anomalija, nego ih shvata veoma ozbiljno, i poduzima aktivan pristup i ogroman opoziv.

Problem pregrijavanja se odnosi na Dellove notebook kompjutere prodate izmedju aprila 2004 i jula ove godine. Experti kažu da je riječ o propustu u proizvodnji, a ne tehnologiji. Japanska korporacija Sony, koja je proizvodjač tih baterija složila se da plati dio troškova opoziva, koji mogu biti do 400 miliona dolara.

Američka vlada istražuje da li su baterije iz te serije korištene i u drugim proizvodima i razmatra stroža pravila koja će tražiti rigoroznije testiranje litijumsko-jonskih baterija.

XS
SM
MD
LG