Linkovi

Tretman za rak prostate nije uvijek potreban


Svake godine oko 230 hiljada muškaraca u Sjedinjenim državama bude dijagnosticirano od raka prostate. Mnogi od njih se odluče za operaciju i radijaciju. Ali nova studija nagovještava da mnogima od njih tretman nije potreban, da njihov tumor toliko sporo raste da im možda tretman nikada neće ni biti potreban.

David Alsasser se živo sjeća dana prije šest godina, kada je, sa 53 godine saznao da ima rak prostate.

Bio sam zaista uplašen. Užasno je zastrašujuće kada vam kažu da imate rak, kaže on.

Uobičajen tretman, operacija i radijacija, mogu imati doživotne nus pojave, uključujući i impotenciju. S obzirom da je njegov tumor bio toliko mali i toliko sporo rastao, on je odlučio da ništa ne uradi, samo da prati i čeka.

Postojala je veika šansa da tumor ne raste, pa čak i da raste, bilo bi vremena da se tada interveniše, kaže on.

U studiji, 38% muškaraca s dijagnozom raka prostate su bili potencijalni kandidati za pristup sačekaj i vidi, iako su istražitelji pronašli da se većina takvih pacijenata ipak odlučila za operaciju ili radijaciju.

Nikome se ne sviđa ideja da žive s rakom prostate, jer svi misle da će od njega umrijeti. Istina je da velika većina muškaraca s rakom prostate neće od njega umrijeti, kaže John Wei.

Možda je najveći problem to što nijedan test ne može pouzdano predvidjeti koji od niskorizičnih tumora mogu prerasti u onaj agresivni. David Alsasser se sada podvrgava testu PSA svaka tri mjeseca, i biopsiji svake dvije godine.

XS
SM
MD
LG