Linkovi

NASA traga za orginalnim snimcima sa Mjeseca


U Americi izgubljeni orginalni snimci prvog čovjekovog spuštanja na Mjesec. NASA je jučer pokrenula zvaničnu istragu za više od 13 hiljada orginalnih traka istorijske misije Apola 11.

Iz Američke agencije za istraživanje svemira – NASA, tvrde da snimci nisu izgubljeni, nego su jednostavno negdje zatureni, i trenutno se ne zna gdje se nalaze. Zato je pokrenuta opsežna potraga za snimcima koje javnost nikada do sada nije vidjela. Svijet je vidio konvertirane slike istorijske misije na Mjesecu od prije više od tri decenije, ali nikada orginale.

Orginalni snimci su sa Mjeseca slani direktno u opservatoriju u Australiji, i kako se sada izvještava, nisu ih vidjeli ni zvaničnici NASA-e.

Ti orginalni snimci su napravljeni 20 jula 1969. godine kada se Apolo 11 spustio na Mjesec, i kada je svijet gledao konvertirane snimke Neila Armstronga i Buzza Aldrina kako hodaju mjesečevom površinom. Zvaničnici kažu da su snimci upućeni u Nacionalni Arhiv, ali su vraćeni NASA-i kasnih 1970-tih.

Tim NASA-e, zadužen za traganje, vjeruje da je 13 hiljada traka negdje u Goddard centru za svemirske letove u Greenbeltu u Merilendu, ali bi mogli biti i drugdje. NASA ima kopije orginala, ali je njihov kvalitet mnogo slabiji. Iz NASA-e žele naći orginale i prenijeti ih u suvremenu digitalnu tehnologiju.

XS
SM
MD
LG