Linkovi

Nova generacija Apple kompjutera


Kompanija za proizvodnju kompjutera Apple predstavila je narednu generaciju svojih proizvoda. Među najnovijim se nalaze poboljšani sistemi za korisnike-invalide, te posljednji modeli desktop kompjutera. Proizvodi su predstavljeni na godišnjoj svjetskog konferenciji o razvoju kojoj je Apple bio domaćin ovog mjeseca u San Franciscu.

Konferencija je bila odskočna daska za najnoviji u nizu profesionalnih desktop kompjutera kompanije Apple- Mac Pro. On je, kako se navodi, dvostruko brži od svog prethodnika i košta oko 2 i po hiljade dolara. Apple je ovom prilikom također predstavio narednu generaciju operativnog sistema Leopard, te novu verziju sistema Mac OSX. Predstavnici kompanije kažu da Leopard ima brojne nove i poboljšane karakteristike. Jedna od njih je chat program, koji omogućava korisnicima da se postave ispred fotografija ili ideja tokom kompjuterske komunikacije uživo.

Naš tempo rasta je dramatično brži od ostatka industrije, što znači da dobijamo dio tržišta, rekao je izvršni direktor kompanije Apple Steve Jobs.

Predstavljen je i program Universal Access za ljude s manjim sposobnostima vida, sluha i motornim vještinama.

Apple je također objavio da je završio svoje prebacivanje na mikroprocesore Intel Corp. Mnogi analitičari očekuju da će čitav niz Mac kompjutera, koji koriste iste čipove kao i njihovi PC rivali koji se zasnivaju na sistemu Windows, povećati cjelokupni dio tržišta kojeg kompanija Apple dobija u Sjedinjenim državama. Proteklih godina to je iznosilo manje od 5%.

XS
SM
MD
LG