Linkovi

Neuspjela zavjera terorista


Britanske vlasti su uhapsile 20-ak osoba za koje sumnjaju, kako je saopšteno, da su planirali aktivirati eksploziv na više aviona iznad okeana na letovima iz Britanije za Sjedinjene države. Paul Stephenson, zamjenik komesara londonske policije rekao je na konferenciji za novinare da su teroristi imali namjeru da izvrše nova masovna ubistva na nezamislivom nivou.

Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush, komentirajući saopštenja koja su stizala iz Britanije, je istakao: Ta hapšenja su još jedan, vrlo očit podsjetnik, da smo u ratu u ratu sa islamskim fašistima i da su oni spremni na bilo kakvo zlo i podlosti kako bi uništili one koji vole slobodu.

Michael Chertoff, ministar za unutarnju sigurnost Sjedinjenih država o uspjehu britanske policije je rekao: Uvjereni smo da su hapšenja u Britaniji uveliko poremetila planove terorista i otklonila veliku opasnost. Ipak, ne treba smatrati da je ta opasnost potpuno otklonjena, odnosno da smo u potpunosti identificirali ili neutralizirali svakog člana terorističke mreže kojoj su pripadali.

Zavjera je, kako je ocijenio gospodin Chertoff, vrlo sofisticirana zamisao o mogućem kompletiranju bombi u avionima i njihovom aktiviranju tokom leta.

U međuvremenu, Sjedinjene države su poduzele i poduzimaju korake da povećaju sigurnost na domaćim i međunarodnim letovima. Gospodin Chertoff je istakao da oni koji namjeravaju putovati ne bi trebalo da odustaju od planiranih putovanja uz nužan oprez i strpljenje u kontaktima sa osobama zaduženim za sigurnost i pregled prtljaga prilikom prolaska kroz nužne kontrole na aerodromima.

XS
SM
MD
LG