Linkovi

Liban - Primirje traje dok svi slave pobjedu


Nakon više od mjesec dana zaustavljene su borbe izmedju izraelske vojske i Hezbollaha u Libanu. Generalni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao da, kako se za sada čini, primirje se održava i poštuje, i nema izvještaja o većim sukobima. Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da ovo primirje faktički eliminira državu Hezbollaha unutar države Liban; obraćajući se izraelskom parlamentu, gospodin Olmert je naglasio da će vlada nastaviti progon gerile Hezbollah svugdje, i stalno.

Obraćajući se ptem televizije čiji je vlasnik Hezbollah, lider grupe Hassan Nasrullah je izjavio da su njegovi borci zadobili stratešku, povijesnu pobjedu nad Izraelom. Gospodin Nasrullah je dodao kako misli da je sada pogrešan trenutak da se razgovara o razoružavanju grupe, na koje poziva rezolucija UN-a o primirju. U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta izjavio da, ako bude uspješno provedena, rezolcuija UN-a će predstavljati strateški korak unazad za Siriju i Iran koji podržavaju Hezbollah.
U tačno osam sati ujutru po lokalnom vremenu u Bejrutu je zavladala tišina, jer je, nakon više od trideset dana zračnih i artiljerijskih napada, stupilo na snagu primirje, postignuto posredstvom UN-a. Na sjeveru Izraela, vojnici su primirje dočekali kraj svojih tenkova.

Jedan broj izraelski vojnika koji su, odmah po stupanju primirja na snagu, počeli da se povlače iz južnog Libana nosili su zastave Libana, Hezbollaha i Izraela.... Medjutim, Izrael je saopćio da će najveći dio trupa ostati na položajima koji su zauzeti tokom proteklih sedmica.

Širom Libana, veliki broj raseljenih tokom višenedeljnih sukoba zaputio se kućama. Južno od Sidona, kolona automobila je zagušila saobraćaj na autoputu duž više od jednog kilometra.

U Bejrutu, neke porodice koje su utočište našle u gradskom parku kupile su svoje stvari kako bi se vratile kućama. U mnogim slučajevima, umjesto domova - ostale su samo ruševine i zgarišta.

Ova žena pita kuda da ide. Kaže da ona i njeni susjedi imaju porodice sa po sedmoro djece, govori prevodilac sa arapskom prisutnim novinarima.

Medjutim, drugi su slavili primirje kao pobjedu Libana i Hezbollaha. Laknulo je i onima koji su preživjeli nedjelje raketnih napada Hezbollaha u sjevernom Izraelu. Mnogi u ovom šatorskom naselju u Tel Avivu danas su telefonom razgovarali sa članovima porodice.

Sjedinjene Države i druge zemlje budno prate kako se primirje primjenjuje. Glasnogovornik Bijele kuće Toni Snow prekid vatre je nazvao pobjedom diplomatije.

Tony Snow, Glasnogovornik Bijele Kuće
"U ovom momentu nadamo se da će, na kraju, narod Libana biti pobjednik, jer će imati vladu koja će sprovoditi demokratsku volju svog naroda."

U Libanu, medjunarodne humanitarne organizacije su udvostručile napore. Zalihe se i avionima dopremaju na medjunarodni aerodrom u Bejrutu.

XS
SM
MD
LG