Linkovi

U Britaniji oprez i dalje na najvišem nivou


Britanski ministar unutrašnjih poslova John Reid je izjavio da nivo prijetnje od napada u toj zemlji i dalje ostaje na kritičnom nivou, dan nakon što je policija uhapsila ključne osobe u navodnoj zavjeri o uništenju američkih aviona eksplozivom nad Atlantskim okeanom. On je danas izrazio uvjerenje da su glavni osumnjičeni u tom slučaju u pritvoru, ali da se istraga nastavlja.

Gospodin Reid je također pohvalio Pakistan, koji je imao veliku ulogu u otkrivanj zavjere. Jučer su britanske vlasti uhapsile 24 osobe, za koje se navodi da su možda bile spremne za samo nekoliko dana prokrijumčariti tečni eksploziv na čak 10 aviona prema Americi i aktivirati ga iznad okeana.

Engleska banka je zamrzla financije 19 uhapšenih osumnjičenih za koje se čini da su muslimani. Za mnoge od njih se vjeruje da su pakistanskog porijekla.

U američkim i britanskim novinskim izvještajima se navode riječi zvaničnika koji su rekli da se još otprilike pet osumnjičenih vjerovatno nalaze na slobodi. Mjere sigurnosti su i dalje jake na aerodromima širom svijeta. Vlasti u Sjedinejnim državama ne dozvoljavaju putnicima da unose bilo kakve tečnosti ili gelove u avion.

XS
SM
MD
LG