Linkovi

Izraelski premijer naredio vojsci da proširi kopnenu ofanzivu


Izraelski premijer, Ehud Olmert je naredio vojsci da proširi kopnenu ofanzivu protiv gerile Hezbolaha na jugu Libana. Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, Mark Regev je potvrdio odluku. On kaže da ofanziva ne isključuje diplomatsko rješenje sukoba, ali, zvaničnici kažu, gospodin Olmert nije zadovoljan sa dogovorima o prekidu vatre kojeg podupiru Ujedinjeni Narodi.

U posljednjim borbama, izraelski avioni su izveli zračne napade na osumnjičene ciljeve Hebolaha širom Libana, granatirali su šiitsko predgradje Bejruta i područje uz granicu sa Sirijom. Libanski zvaničnici kažu da je u tim zračnim napadima ubijena najmanje 41 osoba.

Televizija Hezbolaha je izvjstila da su gerilci uništili izraelski patrolni čamac u vodama u blizini Tyre, ali to iz Izraelske vojske negiraju. Arapska TV mreža je izvjestila da je jedan izraelski vojnik danas poginuo i najmanje jedan pretrpio teže ranjavannje u sukobima sa Hezbolahom. Takodjer danas, Hezbolah je ispali više raketa na sjever Izraela, od kojih je ranjeno najmanje sedam ljudi.

U medjuvremenu je list New York Times danas izvjestio da Izrael traži od Sjedinjenih Država da ubrzaju isporuku tipa cluster bombi koje bi Izraelu pomogle da uništi raketne lansere Hezbolaha. Takve bombe, medjutim, mogu prouzrokovati i velike civilne žrtve ukoliko se ispaljuju u gusto naseljenim područjima. New York Times, citirajući dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika, piše da bi izraelskom zahtijevu uskoro moglo biti udovoljeno. Glasnogovornik Pentagona nije želio potvrditi da li je prodaja odobrena, ali je dodao da postoji duga istorija prodaje oružja Izraelu i drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG