Linkovi

Irak - Napadnut ured kurdske političke partije


Predsjednik Bush je osudio samoubilački bombaški napad u Najafu u kojem je jučer poginulo 35 ljudi. U današnjoj izjavi, gospodin Bush je rekao da je eksplozija u blizini hrama imama Alija barbarski čin. On je ponovo obećao da će Amerika nastaviti da podržava iračku vladu kako bi pomogla mir i sigurnost u zemlji.

U medjuvremenu, iračka policija navodi da su naoružani napadači upali u urede kurdske političke stranke i zapalili je. Oni navode da je jedan stražar ranjen u današnjem napadu na urede Patriotske unije Kurdistana u većinski šiitskom gradu Kut, jugoistočno od Bagdada.

Zvaničnici su izjavili da su napadači bili šiiti ljudi zbog članka u zvaničnom listu kurdistanske stranke u kojem je kritiziran šiitski klerik ayatolah Mohamed al-Yacoubi. U članku se ayatolah al-Yacoubi optužuje za podsticaje napetosti izmedju arapskih šiita i Kurda u Kirkuku. Predsjednik Iraka, Jalal Talebani je član Kurdske partije. U svojoj izjavi on je izrazio žaljenje u vezi sa tom situacijom rekavši da nije bio upoznat sa sadržajem članka prije njegovog objavljivanja.

U odvojenom razvoju događaja, američka vojska navodi da je pronašla tijela dvojice vojnika koji su se vodili nestalim nakon nesreće helikoptera u pokrajini Al Anbar u utorak. Vojska navodi da se ne čini da je nesreća bila uzrokovana neprijateljskom akcijom.

XS
SM
MD
LG