Linkovi

Napad na mezar Alije Izetbegovića


Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu na kojem je u noćašnjoj eksploziji oštećen mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića policija je danas u 14,25 sati omogućila pristup mezarju i Izetbegovićevom mezaru novinarima i prisutnim građanima.
Žuta policijska traka kojom je bilo blokirano cijelo mezarje tek tada je skinuta.

Krater koji je nastao u noćašnjoj eksploziji na Izetbegovićevom mezaru je poravnan. Postavljen je novi drveni nišan sa imenom i prezimenom Alije Izetbegovića te gdinama njegovog rođenja i smrti.

Mezar Alije Izetbegovića oštećen je noćas oko 3 sata i 4 minute aktiviranjem eksplozivne naprave.

«Teško je dati bilo kakav komentar u ovom trenutku jer su u praksi nepoznati slučajevi ovakvog, s jedne strane nehumanog, a s druge strane terorističkog akta», izjavio je novinarima direktor SIPA-e Sredoje Nović, nakon što je obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, a koji je oštećen u noćašnjoj eksploziji.

Prema Novićevim riječima, koje prenosi FENA, sada predstoji seriozno, profesionalno preispitivanje cijelog stanja od trenutka prestanka obezbjeđenja Izetbegovićevog mezara do sada.

Otećeni mezar Alije Izetbegovića zajedno sa Novićem obišao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mirsad Kebo.

On je noćašnji događaj okarakterizirao kao «monstruozni, zločinački čin koji želi poremetiti odnose u BiH». Kebo je izrazio nadu da će u naredna tri dana biti rasvjetljen ovoj slučaj te pozvao građane na smirenost i vladanje emocijama u ovom trenutku.

Mezar Alije Izetbegovića posjetio je jutros i načelnik Općtine Stari Grad Mustafa Resić, koji je noćašnji događaj okarakterizirao kao "terorizam i akt protiv Bosne i Hercegovine".

- Neviđeno! Divljaštvo bez presedana!, riječi su predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji je takođe obišao Izetbegovićev mezar.

„Oni koji su ovo uradili neka budu sigurni da mi nećemo odustati od ove zemlje, od države BiH“, prenjela je FENA, izjavu direktora Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, Emir Zlatara.

XS
SM
MD
LG