Linkovi

Steven Mayer - Sada je na meti Britanija


Bivši zamjenik šefa operativne grupe CIA-e za Balkan i profesor na Odjelu političkih nauka pri Univerzitetu za pitanja nacionalne odbrane ovdje u Washintonu, Steven Meyer, za Glas Amerike komentira osujećeni planirani teroristički napad u Britaniji, i odgovara na pitanje je li mogućno da se u ovom trenutku teroristički napadi dogode prije na tlu Evrope, nego Sjedinjenih Država.

MAYER: Mislim da to zavisi od zemlje. Teroristi nisu glupi. Ukoliko je napad planiran od strane Al Qaide ili organizacije koja je povezana sa Al Qaidom, desit će se ono što se desilo u Španiji prije dvije godine.

Napad će se usmjeriti na zemlju koja je saveznica Sjedinjnih Država na Srednjem istoku. Sada je na meti Britanija. Španija je bila meta napada, ali nije više nakon održanih izbora u Španiji.

Druga vrsta terorizma kojoj smo svjedoci je takozvani " domaći terorizam", te izgleda da se upravo o tome jutros i radilo u Britaniji. Fascinantno je to da kada se radi o britanskim muslimanima, oni nisu lojalni britanskoj državi, već nekom drugom. To je novi fenomen.

Što se tiče pitanja da li je Evropa više izložena napadima nego Sjedinjene Države, to ne znam. Mi se ne možemo dobro fokusirati na veliki broj ovih grupa. Što se tiče pojave "domaćih terorista", Britanija je zemlja koja je za ovu pojavu najprijemčivija. Postoji mogućnost istog fenomena u Njemačkoj, iako ovaj problem tamo nije tako izražen. Prošle godine smo svjedočili dešavanjima u Francuskoj.

Odgovor na pitanje gdje će se napad desiti ima veze sa problemom muslimana u tim društvima i njihovim prigovorima. Tako da problem morate razdvojiti i odgovoriti na pitanje da li se radi o domaćim teroristima ili ne i prepoznati na vrijeme šta su njihovi ciljevi.

XS
SM
MD
LG