Linkovi

Osujećeni napadi na letove iz Britanije u Ameriku


Britanske vlasti su noćas spriječile teroristički plan da se u zrak eksplozivom digne najmanje deset aviona punih putnika na letovima od Britanije ka Sjedinjenim Državama. Visoki zvaničnik Scottland Yarda, Paul Stephenson je izjavio da se radilo o zavjeri kojoj je namjera bila masovno krvoproliće, nezamislivih razmjera.

Prema saopćenju britanskih vlasti, teroristi si imali spremne eksplozive u tečnom stanju koje su namjeravali unijeti u američke avine kompanija United, American i Continental, i aktivirati ih kada avioni budu u zraku, negdje nad Atlantikom. Policija je uhapsila za sada 21 osobu, ali se traga za još nekoliko za koje se vjeruje da su u vezi, i na slobodi.

Nema službenih detalja o uhapšenima, ali je visoki britanski zvaničnik za anti-terorizam izjavio da se radi o zavjeri globalnih dimenzija; britanski mediji su već objavili da su neki od uhapšenih osumnjičenika Britanci pakistanskog porijekla.

Britanski sekretar za unutrašnju sigurnost John Reid je izjavio za britanske medije da su vlasti sigurne da su, kako se izrazio, glavni igrači uhvaćeni, ali je dodao da će istraga biti duga i komplicirana. Drugi visoki zvaničnik britanske policije, Peter Clark, je izjavio da su osumnjičeni praćeni već mjesecima, ali nije potrdio navode medija da su pakistanske vlasti sudjelovale u razbijanju zavjere svojim obavještajnim podacima.

XS
SM
MD
LG