Linkovi

U Americi oprez na najvišem nivou za letove iz Britanije


U Sjedinjenim Državama je prijetnja nacionalnoj sigurnosti podignuta na najveći nivo za letove koji dolaze iz Britanije i povećana za sve ostale letove koji stižu u Ameriku.

Putnicima na svim letovima u Sjedinjene Države, kao i letovima iz Sjedinjenih Država zabranjeno je da unose bilo kakvu tečnost sobzirom da su napadi planirani tečnim eksplozivom. Zabranjeno je unositi čak i gel za kosu, losione, i slično. Putnici na avion mogu unijeti samo tečnu dječiju hranu, ali će svaka pojedinačno biti pregledana. Zabrannjeno je i unošenje bilo kakvog ručnog prtljaga, a neke od stvari koje putnici budu morali imati uza se, moraju biti stavljene u providnu plastičnu kesu.

Zvaničnici kažu da je nivo opasnosti podignut na njaviši crveni nivo za sve komercijalne letove iz Britanije, sa fokusom na United Airlines, American Airlines i Continental. Prijetnja od terorističkog napada je za sve ostale letove u i iz Sjedinjenih Država podignuta na narandžasti nivo, koji označava visoki rizik od napada.

Američki ministar za unutarnju sigurnost, Michael Chertoff je na jutrošnjoj press konferenciji rekao da nema znakova da je napad planiran i u Sjedinjenim Državama, ali da je otkrivena zavjera u Britaniji bila u finalnoj fazi planiranja.

Chertoff i direktor FBI-a Robert Muller kažu da zavjera nosi žig al-Qaide, ali direktna veza sa tom terorističkom grupom još nije uspostavljena. Ministar Chertoff je, takodjer, rekao da su zračni maršali upućeni u Britaniju kako bi pojačali sigurnost na letovima za Sjedinjene Države.

Mada su brojni letovi izmedju Britanije i drugih zemalja u Evropi i Sjevernoj Africi otkazani, američki zvaničnici kažu da sada kada su poduzete dodatne mjere sigurnosti neće otkazivati letove. Ministar Chertoff je zamolio putnike za strpljenje, ali je naglasio da je putovanje sigurno i da nema razloga da ljudi u Americi mjenjaju svoje planove putovanja.

Iz Bijele kuće su saopćili da se britanski premijer Tony Blair telefonom konsultovao sa predsjednikom Bushom prije akcije hapšenja osumnjičenih u Britaniji.

XS
SM
MD
LG