Linkovi

Srbija od BiH traži hapšenje i suđenje  generalu Atifu Dudakoviću


Srbija od vlasti BiH traži hapšenje i suđenje bivšem generalu Armije BiH, Atifu Dudakoviću nakon objavljivanja video snimaka na kojima se čuje kako naređuje paljenje srpskih kuća tokom zajedničke ofanzive sa snagama hrvatske vojske 1995 godine. Na video traci, koja je prikazana na TV stanicama u Srbiji, se vide kuće kako gore. Srbijasnki tužitelj za ratne zločine je trake predao haškom tribunalu. U toj ofanzivi je oko 200 hiljada Srba napustilo područje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, je izjavio da odbacuje optužbe protiv Dudakovića i Petog korpusa Armije BiH kojim je general Dudaković zapovjedao.

Gospodin Tihić je, takodjer, rekao da bi Srbi u Srbiji i BiH, da su zaista zainteresirani za sudjenje ratnim zločincima, uhapsili bivšeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i njegovog vojnog zapovjednika, Ratka Mladića.

Gospodin Tihić je optužio lidere bosanskih Srba za skrivanje i finansiranje Radovana Karadžića i Ratka Mladića u proteklih 11 godina.

Sam genaral Dudaković je izjavio da nije počinio nikakav ratni zločin, i ako su se oni dešavali bili su to izolovani slučajevi.

Zvaničnici iz Hrvatske kažu da su snimci napravljeni u BiH i da Hrvatska vojska nije bila umješana.

XS
SM
MD
LG