Linkovi

Liberman izgubio nominaciju Demokrata za Senat


Demokratski američki senator-veteran Joe Lieberman je izgubio bitku u preliminarnim izborima od suparnika koji je novajlija i koji je uspio odnijeti pobjedu na osnovu jače anti-ratne platforme koju zastupa.

Politički analitičari ovu izbornu utrku, u kojoj je utijesno pobijedio milioner iz savezne države Connecticut Ned Lamont, nazivaju referendumom o ratu kojeg Amerikanci predvode u Iraku.

Joea Libermana, umjerenog demokratu s tri mandata, su kritizirali članovi njegove vlastite stranke jer je stao u odbranu rata i vanjske politike predsjednika Busha.

Ned Lamont, koji nikada nije bio na državničkoj funkciji, je tokom kampanje optužio gospodina Liebermana da je, kako je rekao, predsjednički navijač, pozvavši glasače u Connecticutu da pošalju jaku anti-ratnu poruku Washingtonu i ostatku zemlje.

U svom pobjedničkom govoru kasno sinoć, gospodin Lamont je upozorio da držanje velikog kontingenta američkih vojnika u Iraku nije strategija koja vodi pobjedi.

64-ro godišnji Liberman je rekao da će nastaviti kampanju za još jedan 6-to godišnji mandat u Senatu, ali će na izbore u novembru izaći kao neovisni kandidat.

XS
SM
MD
LG