Linkovi

Irak - Uhapšeni otmičari američke novinarke


Vojska u Iraku navodi da su američki marinci uhapsili četvoricu Iračana za koje vjeruju da su bili umiješani u kidnapiranje američke reporterke Jill Carroll. General major William Caldwell je izjavio da su osobe uhapšene u pokrajini Anbar zapadno od Bagdada. On je dodao da su marinci identificirali lokaciju u blizini Faluje, gdje su otmičari držali Jill Carrol prije nego su je pustili na slobodu u martu. Otmičari su je držali više od 80 dana nakon što je njeno vozilo napadnuto iz zasjede u januaru. General Coldwell je rekao da američki i irački zvaničnici razmatraju opcije za sudjenje trojici uhapšenih.

U drugim dijelovima Iraka, američka vojska navodi da vrši potragu za dvojicom američkih članova posade koji se vode nestalim nakon što se njihov vojni helikopter srušio zapadno od Bagdada. Ostale četiri osobe u helikopteru su povrijeđene i u stabilnom su stanju. Američki zvaničnici kažu da ne vjeruju da je nesreću helikoptera uzrokovala neprijateljska vatra.

U medjuvremenu u Bagdadu je bomba pored puta koja je navodno imala za cilj američku vojnu patrolu ubila slučajnog prolaznika. U Basri je naoružani napadač ubio višeg vojnog zvaničnika. Ranije u Baqubi, u eksploziji su ubijene najmanje 4 osobe, i uzrokovana je šteta na jednoj džamiji. Došlo je do suprotstavljenih izvještaja o tome šta je uzrokovalo eksploziju.

XS
SM
MD
LG