Linkovi

Američko francuske razlike odgadjaju glasanje o Libanu


Francuska i Sjedinjene države razmatraju svoj prijedlog za okončanje sukoba između Izraela i Hezbolaha, i diplomati navode da će to najvjerovatnije odgoditi glasanje Vijeća sigurnosti UN-a.

Razlike između dvije zemlje su se javile nakon što je delegacija Arapske lige jučer insistirala da bi Vijeće sigurnosti trebalo pozvati i na neposredno primirje i na povlačenje izraelskih snaga iz Libana.

Danas je francuski predsjednik Jacques Chirac rekao da se Sjedinjene države odupiru nekim prijedlozima arapskih zemalja. On je dodao da bi odustajanje od rezolucije o primirju bilo nemoralno, upozorivši da bi sukobi u Libanu mogli destabilizirati srednji istok. Francuska se zalaže da se udovolji nekim zahtjevima arapskih zemalja.

Danas je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Andrei Denisov rekao da Moskva podržava libanski prijedlog o slanju 15 hiljada vojnika Libanske armije na jug Libana uz granicu sa Izraelom.

Lider Hezbolaha, Sheikh Hassan Nasrallah je u govoru kojeg je danas prenjela televizija rekao da njegova grupa podržava rasporedjivanje Libanske armije na jugu Libana.

Američki ambasador u UN-u, John Bolton je rekao da će kompromisna rezolucija uzeti u obzir ponudu Libana o slanju 15 hiljada njihovih vojnika da patroliraju granicom sa Izraelom.

Iz Izraela kažu da će se povući samo kada snažne medjunarodne mirovne snage dodju u to područje.

U Bejrutu, pomoćnik američkog državnog sekretara David Welch se danas sastao s libanskim premijerom Fuadom Siniorom. Nakon susreta, gospodin Siniora je reporterima rekao da nije došlo do napretka po pitanju postizanja primirja.

XS
SM
MD
LG