Linkovi

Upozorenje na bakterijsku zagadjenost plaža


Dok ovih dana mnogi odmor provode na plažama širom svijeta, prominentna organizacija za zaštitu okoline u Sjedinjenim Državama je uputila poziv za boljom kontrolom kvaliteta vode na američkim plažama. Nacionalno vijeće za prirodna bogastva je izvjestilo o visokoj stopi bakterija nadjenih u vodi.

Upozorenje je usljedilo dok milioni porodica širom svijeta provode odmor uz obalu. Prošle godine je u Americi bilo više od 20 hiljada slučajeva zagadjenosti vode.

Nancy Stoner iz Vijeća za očuvanje prirode kaže da znaci zagadjenosti nisu uvijek vidljivi.

<Često voda izgleda čisto. Može mirisati kao čista i može biti vrlo privlačna, ali može biti i puna opasnih bakterija.>

Mnogo toga, od kućnih otpadaka, kao toaletni papir, do izljevanja kanalizacije i oborinskih voda uzrokuje zagadjenost.

Specijalista za očuvanje okoline, Brad Delashumutt kontrolira vodu uz Virginia Beach, u Virginiji. On kaže da visoku koncentraciju bakterija može izazvati čak i ptičiji izmet.

<Veće jato galebova, koncentriranih u jednom manjem prostoru može povećati prisutnost bakterija.>

Zvaničnici su izdali upozorenje da se na ovoj kilometar i po dugoj plaži, u vodama Atllanskog okeana, ne kupa, nakon što je otkriven povećan nivo fekalija u vodi.

U Port Angelesu, država Washington, 48 kilomtara obale Pacifika je zatvoreno nakon što je došlo do izljeva gradske kanalizacije.

Vjeruje se da su bakterije na plažama svjetski problem, posebno u zemljama sa malo ili bez ikakvih standarda o nivou ispuštanja kanalizacijskih voda. Ali, teško je naći podatke o broju zatvorenih plaža zbog prisustva bakterija u vodi. Svjetska zdravstvena organizacija nepravi spisak zemalja koje imaju takav problem na plažama. Aktivisti na očuvanju okoline kažu da se često vrši pritisak lokalne turističke industrije da se loša vijest drži dalje od javnosti.

Bez obzira u kojoj zemlji žive, djeca i stariji su posebno podložni bakterijama u vodi. One mogu prouzrokovati ozbiljne probavne probleme, kao Gastro-enteritis, diareju, hepatitis i upalu bubrega. Čuvajte se da vaša dan na plaži ne bude na kraju noć provedena u kupatilu, ili čak gore u hitnoj pomoći.

XS
SM
MD
LG