Linkovi

Odljev mozgova


Većina imigranata koji dođu u Sjedinjene države nisu visoko obrazovani. Ali stručnjaci procjenjuju da je oko 25% njih pohađalo univerzitet. Oblasti tehnologije i zdravstvene njege su najčešće profesije među visoko obrazovanim imigrantima. Lindsay Lowell je direktor za političke studije pri Institutu za istraživanje međunarodnih migracija na univerzitetu Georgetown. On kaže da su ljekari iz Afrike najbolji primjer.

”Oko 25% naših ljekara su završili medicinu u drugim zemljama. Mnogo manji broj medicinskih sestara su rođene u inostranstvu, ali i to je relativno veliki dio. Oko 10% svih migranata s univerzitetskim obrazovanjem koji su rođeni u zemaljama u razvoju trenutno žive ili u Evropi ili Sjedinjenim državama. I ako opet pogledate u svijetu samo na one u nauci ili inžinjere s diplomom, opet oko 30-50% svih onih koji su rođeni u nekoj zemlji u razvoju žive u Sjedinjenim državama ili Evropi.“

Preko polovine imigranata u Sjedinjenim državama su iz Meksika. Blizu dvije trećine njih nema ni srednješkolsko obrazovanje. Na drugoj strani spektra, neki od najobrazovanijih ljudi u Meksiku su se preselili u Sjedinjene države.

Dok se poboljšava nečije obrazovanje, omjer Meksikanaca koji žive u Sjedinjenim državama se znatno povećava. Od najbolje obrazovanih Meksikanaca, onih s doktoratom ili magistraturom, oko 30-40% žive u Sjedinjenim državama. I to se neproporcionalno odnosi na žene.

Ovakav odljev mozgova nije ništa novo, a indikacije su da će se nastaviti, što će nerazvijene zemlje učiniti siromašnijim za gubitak nekih od najsposobnijih ljudi.

XS
SM
MD
LG