Linkovi

Izraelski premijer libanski prijedlog ocjenio kao interesantan korak


Izraelski premijer Ehud Olmert je kazao da prijedlog libanske vlade da na južnu granicu rasporedi 15 hiljada vojnika predstavlja interesantan korak, vrijedan razmatranja.

Međutim, izraelski premijer kaže da neće biti prekida vatre tokom izraelske ofanzive protiv Hezbolaha sve dok se na slobodu ne puste dvojica izraelskih vojnika otetih 12. jula.

Govoreći danas na konferenciji za novinare, gospodin Olmert je kazao da će se članovi njegovog kabineta sastati sutra kako bi razmotrili proširene vojne operacije protiv Hezbollaha u Libanu.

U međuvremenu predstavnici Arapske lige danas trebaju stići u New York kako bi u Vijeću sigurnosti UN-a podržali libanske zahtijeve za trenutačnim prekidom vatre i povlačenju svih izraelskih vojnika iz južnog Libana.

Liban je odbio američko-francuski nacrt rezolucije jer se u njoj ne poziva na povlačenje izraelskih snaga sa libanske teritorije.

Ruski ambasador u UN-u Vitaly Churkin je za ruske medije danas izjavio da Vijeće sigurnosti ne bi trebalo usvojiti rezoluciju koja je neprihvatljiva za Bejrut, i koja bi vodila daljnim sukobima.

Britanski premijer Tony Blair je izjavio da se nada da će rezolucija danas biti usvojena.

XS
SM
MD
LG