Linkovi

Bush - Hezbolah djeluje kao država u državi


Predsjednik Bush je izjavio da Sjedinjene države i njeni saveznici rade na brzom donošenju rezolucije UN-a o okončanju nasilja između Izraela i Hezbolaha. On je rekao da diplomate rade na sveobuhvatnom, trajnom rješenju sa dvostrukim razolucijama o zaustavljanju nasilja i ponovnoj uspostavi suvereniteta Libana. On je rekao da će rezolucije također u obzir uzeti i korjen nasilja, za kojeg kaže da je Hezbolah koji djeluje kao država unutar države Libana.

Američki predsjednik je, govoreći na svom ranču u Teksasu zajedno s državnom tajnicom Condoleezom Rice, također, rekao da priznaje da i izraelska i libanska vlada imaju prigovore na dijelove prijedloga. Gospođa Rice je rekla da vjeruje da su rezolucije razumna osnova da se krene naprijed.

Istovremeno u Bejrutu, libanski premijer Fuad Siniora se sastao s ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja, složivši se da izvrši pritisak na UN kako bi se pozvalo na neposredno povlačenje izraelskih snaga. Oni šalju delegaciju na čelu s Ujedinjenim arapskim emiratima u Vijeće sigurnosti, koja će prenijeti njihove zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG