Linkovi

Operacije ”bez ožiljaka“


Naredne minute posvećujemo novostima iz medicine: U najvećem broju slučajeva do sada je nakon hirurškog zahvata na tijelu pacijenta ostajao, doživotno, veći ili manji, ožiljak. Zahvaljući sadašnjim, suvremenim hiruškim procedurama, estetski efekat skalpelom sveden je na najmanju moguću mjeru. Prednosti hiruških zahvata u tom smislu su vrlo uočljive.
Prilog Melinde Smith.

Kada je, nakon obavljenih pregleda, utvrđeno da Brenda Voulgarides ima nateklinu na tiroidnoj žlijezdi, njen doktor je odlučio da otklanjanje otekline nužno i preporučio vrstu hiruškog zahvata koji će ostaviti najmanji mogući ožiljak na vratu pacijentice.

Dr. Glenn Peters, hirurg, univerzitet Alamama, Birmingham:
Najmanje nepovoljan rez u ovakvim slučajevima podrazumijeva rez dužine 2 i po centimetra u donjem dijelu vrata, po postojeoj, prirodnoj brazdi kože, kako bi se kasnije utopio u nabor koji ide preko cijelog vrata.

Hiruški zahvati na glavi i vratu, sa najmanjim mogućim estetskim efektima, obavljaju se već 50-ak godina. Ta tehnika proširena je na gotove sve rezove - od operacije slijepog crijeva, odstranjivanja žuči, operacija ligamenta, pa čak do zahvata na srcu.

U najkraćem - hirurzi kroz mali otvor pod kožu pacijenta uvlače tanku cjevčicu, uduvavaju ugljendioksid i naduvaju prostor između kože i unutanjih organa nužan za izvođenje hiruškog zahvata. Pri tome koriste vrlo male kamere da bi vidjeli što rade. Takvi hiruški zahvati imaju i druge prednosti. Osim vrlo malog ožiljka, manje su bolni, postoperativni oporavak je kraći, boravak u bolnici je također kraći.

Testovi su pokazali da oteklina na tiroidnoj žlijezdi Brende Voulgarides nije kancerogena. Nakon hiruškog zahvata, isti dan je otišla kući. Nekoliko tjedana nakon zahvata, ožiljak je jedva vidljiv.

Brenda Voulgarides, pacijentica:
Sada sam mirna. Otekline više nema.....

Estetki najpovoljniji hiruški zahvati ipak nisu uvijek primjenjivi, na gojaznim osobama posebno. Takođe, ni na pacijentima koji su ranije imali abdominalne operacije, ili kod osoba koje obilno krvare tokom hirurškog zahvata.

Ogromna većina po pacijenta povoljnih estetskih zahvata obavlja se u Sjedinjenim državama. Sada su sve popularniji i širom svijeta. Godišnje se na ovakvu vrsta zahvata potroši 13 milijardi dolara, a u narednih pet godina taj bi iznos mogao dostići i 18 milijardi. Rezultati su takođe vrlo vrijedni - mnogo manje trauma kod pacijenata i velike uštede u odnosu na klasične hiruške zahvate.

XS
SM
MD
LG