Linkovi

Kuba - Šta je sljedeće?


Gotovo pola vijeka, narod Kube je živio u komunizmu, sistemu kojeg su odbacivale sve, osim malog broja zemalja. Pa ipak, anti-američki ljevičarski pokreti u zapadnoj hemisferi na komunističkog lidera Kube Fidela Castra gledaju kao na inspiraciju. Novinar Glasa Amerike Peter Fedynsky istražuje ko bi mogao biti taj koji će zamijeniti Castra na Kubi i u zapadnoj hemisferi.

Samo dvije sedmice prije nego je privremeno predao ovlasti svom bratu, Fidel Castro je boravio u Argentini na susretu Mercosura, trgovinskog udruženja pet zemalja Latinske Amerike. Castro je tu osudio američki kapitalizam i branio kubanski ekonomski model. Predsjednik Venecuele, Hugo Chavez, se tada pojavio s kubanskim liderom, pozvavši Latinsku Ameriku da odbije američku politiku slobodnog tržišta za koju kaže da je zarobila region.

U Washingtonu, novinari su upitali glasnogovornika Bijele kuće Tonia Snowa da li je predsjednik Bush zabrinut da bi Hugo Chavez mogao preuzeti Castrovo mjesto čvrste ruke Latinske Amerike.

Predsjednik je zabrinut za narod u susjedstvu koji nastoji destabilizirati druge susjede koristeći se ekonomskim i drugim sredstvima. To je jedan od razloga zašto je politika ove vlade uvijek bila vršiti pritisak ka slobodnoj trgovini i dobrim odnosima sa susjedima, rekao je Tony Snow.

Administracija predsjednika Busha navodi da Sjedinjene države nemaju nikakve planove da izađu u susret Raulu Castru. Navodi se da je privremeni lider Kube bio takoreći čuvar zatvora koji ne predstavlja nikakvu promjenu u statusu Kube. Mlađeg Castra opisuju kao osobu koja nema maštu i karizmu svog brata. Wayne Smith je bivši čelnik odjela koji predstavlja američke interese u Havani. On kaže da bi Raul Castro mogao poboljšati odnose Kube s inostranstvom.

”On je pragmatičan i vjerujem da će Raul biti mnogo otvoreniji za odnos sa Sjedinjenim državama i otvaranje prema svijetu nego njegov brat.“

Na Kubi se ne očekuje iznenadna promjena. Disident Manuel Cuesta Morua kaže da su Kubanci za to spremni.

Vjerujem da postoji novi psihološki i intelektualni trenutak. Mislim da će građani sada biti spremniji da podrže zahtjeve političke opozicije. Zahtjeve za demokratskom promjenom, za političkim i ekonomskim promjenama na Kubi, kaže gospodin Morua.

Sjedinjene države su predane da narodu Kube pruže humanitarnu, ekonomsku i drugu vrstu pomoći u slučaju promjene režima u toj zemlji. Ali u izvještaju kojeg je prošlog mjeseca izdao State department se upozorava da trenutni kubanski režim radi sa vladama koje misle isto, osobito onom u Venezueli, kako bi se oduprli bilo kakvom vanjskom pritisku za promjenom.

XS
SM
MD
LG