Linkovi

Američki general upozorava na opasnost gradjanskog rata u Iraku


Zapovjednik oružanih snaga Sjedinjenih država na Srednjem istoku kaže da će u Iraku doći do gradjanskog rata ukoliko se sektaško nasilje ne prekine.

General John Abizaid je danas tokom obraćanja američkom Kongresu rekao da ja sektaško nasilje u Iraku danas gore nego što ga je on ikada vidio. On je, medjutim, izrazio uvjerenje da više ljudi žele održati zemlju ujdinjenu od onih koji je žele podjeliti.

Članovi kongresnog panela su na današnjem saslušanju pitali minstra odbrane Donalda Rumsfelda kakvi su američki vojni planovi reagovanja na rastuće sektaške borbe, u svijetlu nedavne izjave jednog američkog generala da nikada nije treniran kako se nositi sa sektaškim sukobima. Gospodin Rumsfeld je odgovorio da problem mora biti riješen politički od strane iračke vlade.

U medjuvremenu na terenu - iračka policija navodi da je u eksploziji bombe u centralnom Bagdadu ubijeno najmanje 10 osoba. U današnjem napadu na tržnicu je ranjeno 20-tak osoba. Oružane snage Sjedinjenih država su obajvile da su dvojica marinaca danas poginula u akciji u provinciji Anbar.

U medjuvremenu hiljade sljedbenika radikalnog šiitskog vodje, Moqtade al-Sadra hrle u Bagdad da putem demonstracija iskažu svoju pdršku za Hezbollah gerilu koja se u Libanu bori protiv Izraela.

Na diplomatskom frontu, japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso je nakratko u nenajavljenoj posjeti danas boravio u Bagdadu. On je prvi japanski ministar koji je posjetio Irak nakon invazije 2003. godine. On se sastao s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i ministrom vanjskih poslova Hoshyarom Zebarijem, i objavio kredit u visini od 29 miliona dolara za obnovu Iraka.

U međuvremenu se u medijskim izvještajima navodi da je odlazeći britanski ambasador u Bagdadu, William Patey, upozorio da je vjerovatno da će se Irak podijeliti duž etničkih linija.

XS
SM
MD
LG