Linkovi

Amerika će nastaviti raditri na uspostavljanju trajnog mira na Srednjem istoku


Kriza na Srednjem istoku se nastavlja. Izazvana je otmicom izraelskih vojnika koju su izvršili pripadnici Hezbollaha, terorističke grupe sa sjedištem u Libanu i ispaljivanjem raketa na gradove i lokacije u sjevernom dijelu Izraela. Izrael je odgovorio snažnim napadima na lokacije Hezbollaha.

“Tokom ove krize najviši predstavnici Sjedinjenih država u stalnom su kontaktu sa liderima na Srednjem istoku i širom svijeta” - rekao je predsjednik Bush i istakao:

”Naši napori na smirivanju tog opasnog stana odvijaju se u skladu sa već poznatim međunarodnim stajalištima. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je 2004. godine usvojilo rezoluciju 15-59 kojom se priznaje suverenitet Libana i traži raspuštanje svih milicija. Suprotno zahtjevima sadržanim u toj rezoluciji i unatoč politici koju vodi demokratski izabrana vlada Libana, Hezbollah drži naoružane jedinice i grupe na jugu Libana koje napadaju Izrael.“

Gospodin Bush je naglasio da, već godinama, Sirija i Iran pružaju podršku i pomoć Hezbollahu. Takva politika sirijskog i iranskog režima prijetnje su cijelom Srednjem istoku, stoje na putu rješavanja sadašnje krize i postizanja trajnog mira u tom regionu.

Sjedinjene države i njeni partneri će nastaviti da teže povratku ”Mapi puta“ ka miru na Srednjem istoku. Međutim, dugoročno gledano mira neće biti dok ne bude poražena teroristička ideologija mržnje i straha - takođe je ocijenio predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush.

XS
SM
MD
LG