Linkovi

25 godina MTV-a


Na ovaj datum, prije dvadesetpet godina, stanica MTV- što je skraćenica za muzičku televiziju - po prvi put je stavljen na kablovsku televiziju u Sjedinjenim državama. Taj kanal je počeo sa emitovanjem muzičkih videa popularnih pop umjetnika ko što su Madonna i Michael Jackson, ali od tada se program razgranao na kontakt programe, dokumentarne emisije i na stvarnosti bazirane programe, tzv, reality shows. Za Glas Amerike George Dwyer se osvrnuo unazad na to kako je MTV izvršio utjecaj na muzičku industrju i kulturu uopšte.

MTV - u Sjedinjenim državama baziran muzički televizijski kanal- emitovao je svoj prvi program prije 25 godina. Od tada je dodato više od 50 kanala na 28 jezika i u 168 zemalja, što je MTV učinilo fenomenom globalne komunikacije.


RAY MCDONALD:
Ja to mogu posvjedočiti. Moja supruga je iz Indije i ja sam se vraćao tamo sedam puta. MTV ne samo da se emituje na indijskim kanalima već je takodjer izrodio i imitatore.

Ray McDonald za Glas Amerike prati muzičku industriju. On kaže da je kulturološki utjecaj MTV-a tokom poslednjih 25 godina bio izuzetan.


RAY MCDONALD:
MTV je postao licem moderne američke pop kulture. Utjecao je na način na koji kupujemo. Utjecao na to koju odjeću mi nosimo. Utjecao je na kulturu mladih od vrha pa do dna. I to je najveća snaga MTV, njegov zaštitni znak.

MTV je započeo emitirajući samo muzičke video spotove, ali danas posvećuje više vremena emitovanju drugih vrsta programa uključujući tu vijesti i dramu. Mnogi odaju priznanje MTV-u za započinjanje trenda emitovanja stvarnosti,reality shows- programske forme mnogo tražene medju mladjim gledaocima. Taj potez odražava spoznaju MTV-a da mnogi medju njenom publikom danas nisu čak bili ni rodjeni kada je MTV prvi put počeo sa emitovanjem programa 1981. god.

RAY MCDONALD: MTV je na prvom mjestu medju gledaocima izmedju 12 do 24 godine starosti. To su ljudi za koje su Madonna i Michael Jackson drevna istorija.

Oni koji su nostalgični za MTV-em kakav je nekada bio će se bez sumnje sjetiti slavnih izvodjenja u živo kao što je ovo iz 1984. god. tada na sceni nove Madonne. Dodjeljivanje nagrade MTV-a za muzički video obezbijedilo je scenografiju za neke od najviše pamćenih momenata moderne muzike. Ali moć MTV nad publikom muzičkih videa se sada suočava sa ozbiljnim problemima, kaže McDonald .

RAY MCDONALD :
MTV se suočava sa konkurentima dvadeset-prvog vijekao kao što je youtoob, stranica na Internetu koja ima sve vrste videa, i u stvari vrijednost dionica Viacom-a, kompanije koja je izrodila MTV opala je za dvadeset procenata ove godine, zasnovano na strahovanju da ovi konkurenti oduzimaju reklamiranje - izvor prihoda - od MTV-a.

MTV je bio uzdržan oko svoga rodjendana ove sedmice - dajući prednost fokusiranju na mlade gledaoce, grupu koja je uvijek označavala njene najfanatičnije sljedbenike.

XS
SM
MD
LG