Linkovi

J. Dobbins o Kosovu


Direktor Centra za međunarodnu sigurnost i odbrambenu politiku korporacije Rand,bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u vrijeme administracije predsjednika Clintona, James Dobbins, u razgovoru sa Mirelom Bruk, komentira neuspjele razgovore po pitanju finalnog statusa Kosova.

DOBBINS: Uvijek sam smatrao da nije vjerovatno da će se dvije strane uspjeti dogovoriti jer su njihovi stavovi jednostavno rečeno, udaljeni, dok je i mišljenje tamošnje javnosti isuviše različito. Vjerovatno rješenje je sljedeće: Gospodin Ahtisari će Vijeću sigurnosti UN-a poslati izvještaj u kojem će preporučiti određeni oblik uslovne neovisnosti za Kosovo, sa jakim garancijama i uz kontinuirano međunarodno nadgledanje. Nakon toga bi o ovom diskutiralo Vijeće sigurnosti UN-a. Pretpostavljam da o ovom pitanj Vijeće Sigurnosti vjerovatno neće odlučiti ove godine, ali vjerujem da će se prijedlog početi razmatrati do kraja ove godine.

VOA: Na pitanje o preporukama za američku administraciju u slučaju Kosova, ambasador Dobbins odgovara .

DOBBINS: Smatram da američka vlada treba osigurati da se proces nastavi, kako je to i obećano. Zatim, da se nastojanja specijalnog izaslanika Ahtisarija okončaju jasnim preporukama u cilju odredjivanja finalnog statusa Kosova. Onda bi Sjedinjene Države, zajedno sa evropskim saveznicama, trebale surađivati sa ostalim članicama Vijeća sigurnosti, posebno sa Rusijom, kako bi se ove preporuke i usvojile. Očigledno je da se u svijetu dešavaju mnoge stvari, i da na finalno odredjenje utječu: tempo donošenja odluka, stav zemlje kao što je Rusija, koja izražava rezervu prema ovom pitanju, i svukupni odnosi sa Washingtonom i Briselom.

VOA: Ambasador Dobbins smatra vjerovatnim da Rusija može posegnuti za ulaganjem veta na moguću rezoluciju Vijeća sigurnosti po pitanju Kosova.

DOBBINS: Moskva bi to mogla uraditi, ali sve to zavisi od situacije u svijetu, od toga šta se dešava na Srednjem istoku, zavisi od odnosa Bush-Putin. To bi bila teška odluka za vladu u Moskvi, ali nije nemoguće da se to desi. Kaže,u razgovoru za Glas Amerike, ambasador James Dobbins.

XS
SM
MD
LG