Linkovi

Dobbins - BiH je oaza mira, u poredjenju sa Irakom


Direktor Centra za međunaordnu sigurnost i odbrambenu politiku korporacije Rand,viši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u vrijeme administracije predsjednika Clintona, James Dobbins, u razgovoru sa Mirelom Bruk, za Glas Amerike komentira situaciju u BiH.

U poređenju sa Afganistanom i Irakom, BiH je "oaza mira" - za Glas Amerike kaže bivši visoki američki zvaničnik.

Mislim da i Evropa i Sjedinjene Države trebaju i dalje biti uključeni u zbivanja u BiH. Mislim da je važno da u BiH i dalje budu prisutne međunarodne vojne snage, mislim da će neko vrijeme biti potrebno i političko međunaordno prisustvo, zastupljeno od strane Ureda visokog predstavnika. Sve dok se ne sprovedu ustavne promjene BiH neće biti stanju da sama upravlja bez neke vrste međunarodnog nadzora. Međutim, na duže staze, ona će to biti u stanju. S druge strane bilo bi korisno za sve ljude u BiH da sagledaju šta se desilo zemljama kao što su Liban ili Irak gdje su sektaške strasti izmakle kontroli, te da se podsjete na vlastito iskustvo prije 12 godina, te da se podsjete na iskustva društava koja su prolazila kroz slične sukobe i upitaju se da li se u tu situaciju zaista i žele vratiti.

VOA: Napredak u BiH možemo opisati kao dva koraka naprijed, jedan nazad - odgovor je ambasadora Dobbinsa na molbu da prokomentira situaciju pred oktobarske izbore.

DOBBINS: U BiH postoji tendencija da njome vladaju iste stranke koje su bila na vlasti u ratu, iako je bilo perioda kada je na vlasti bila reformistička koalicija. Mislim da možemo očekivati neku vrstu izmjene i spori proces promjene smjera kretanja. Uspoređujući je sa onim što se dešava u nekim drugim mjestima, BiH je još uvijek, "oaza mira", te uz međunarodno djelovanje, iako ono ne zadovoljva sve naše težnje, BiH zasigurno izgleda kao model uspoređujući je sa Afganistanom ili Irakom ili Srednjim istokom gdje je mirovni proces manje uspješan.


VOA: O šansama BiH za skori ulazak u evropske integracije, ambasador Dobbins kaže.

DOBBINS: Izgradnja države je dug i težak posao. Ukoliko izolovano promatrate stanje u BiH u odnosu na situaciju negdje drugdje, neko bi mogao kazati da je stanje razočaravajuće i da međunarodna zajednica nije postigla svoje ciljeve. S druge strane, ukoliko BiH usporedite sa nastojanjima na nekim drugim zemljama, u BiH je postignut uspjeh. BH ekonomija je značajno uznapredovala i nastavlja napredovati nakon što je međunarodna pomoć u biti prestala doticati. BiH živi u miru i nastavlja živjeti u miru više od jedne decenije. I o ustavnim promjenama je diskutovano, te je postignut u jednom većem dijelu konsenzus, i učinjen je značajniji napredak. Promjene nisu usvojene, ali mislim da se od njih neće odustati. Takodjer mislim da smo navikli na proces koji se sastoji od dva koraka naprijed i jedan unazad. Neusvajanje ustavnih amandmana predstavlja korak unazad, ali međunarodna zajednica ostaje uključena. Ne mislim da Srbi, Hrvati i Bošnjaci imaju drugi izbor do kretati se stazom koja se prostire pred njima.

XS
SM
MD
LG