Linkovi

Borbe u Libanu ne prestaju


Izraelska vojska i gerilci Hezbolaha nastavljaju oštre borbe, nakon što je izraelska vlada odobrila proširenje kopnnene ofanzive na jugu Libana. Arapske TV stanice, navodeći izvore Hezbolaha, javljaju da su tri izraelska vojnika ubijena u sukobima u blizini pograničnog sela Aita al-Shaab.

Izraelska vojska to nije potvrdila, medjutim, navodi da je ubijeno ili ranjeno najmanje 20 gerilaca u sukobima u sjevernom dijelu uz Izraelsko-libansku granicu.

O borbama je izvješteno i oko grada Bint Jbail, mjestu na kojem su prošle sedmice vodjene žestoke borbe u kojima je poginulo 9 izraelskih vojnika.

Zvaničnici libanske sigurnosti kažu da su izraelski avioni bombardirali ciljeve na jugu zemlje, napadajući ceste koje povezuju Liban i Siriju, i selo Hermel koje se smatra uporištem Hezbolaha.

Iz izraelske vojske su saopćili da su rakete Hezbolaha tokom noći pogodile selo u Izraelu, ali nije bilo žrtava. Inače, raketni napadi na civile u Izraelu su značajno smanjeni u posljednja dva dana.

Viši izraelski zvaničnik je izjavio da će izraelska vojska ući u Liban onoliko koliko bude potrebno kako bi stvorili uvjete za rasporedjivanje multinacionalnih snaga u pograničnom regionu. Neki od zvaničnika govore da bi operacije mogle trajati od sedmice do deset dana.

Izraelski premijer, Ehud Olmert je jučer odbacio poziv za trenutni prekid vatre, rekavši da će se izraelska ofanziva nastaviti sve dok se ne ukloni prijetnja od mogućih budućih raketnih napada Hezbolaha.

Takodjer jučer, predsjednik Sirije, Bashar Assad je naložio svojoj armiji da pojača stanje pripravnosti kako bi mogla odgovoriti, kako je to on nazvao, regionlanom izazovu. Gospodin Assad je rekao da Sirija neće prekidati svoju podršku Libanu.

XS
SM
MD
LG