Linkovi

Castro izmedju heroja i diktatora


Kubanski predsjednik Fidel Castro je za neke heroj revolucije, dok ga drugi mrze kao nemilosrdnog komunističkog diktatora. On je na vlasti gotovo 48 godina, više nego i jedan drugi lider u svijetu. Poznat je po svojoj maslinastozelenoj vojnoj uniformi i govorima koji traju po nekoliko sati.

Fidel Castro Ruz je rodjen 13. augusta 1926. godine, na plantaži šećerne trske na istoku Kube, kao sin španskog imigranta, zemljoposjednika, i sluškinje. Pohadjao je jezuitsku katoličku školu i kasnije Univerzitet u Havani, gdje je diplomirao pravo i postao aktivan u politici.

Kao vatreni govornik, gospodin Castro je ubrzo preuzeo vodeću ulogu rastućeg pokreta protiv kubanskog diktatora Fulgencia Batiste. Kasnih 1950-tih on je sa svojim brojnim gerilcima pobijedio vojsku Batiste, koji je pobjegao iz zemlje.

Fidel Castro je vlast preuzeo na Novu godinu, 1. januara 1959. godine i zemlju je okrenuo prema komunizmu, preuzimajući farme, nacionalizirajući banke i industriju, uključujući više od milijarde dolara vrijednu imovinu Sjedinjenih Država. Političke slobode su ukinute, a kritičari vlasti su završavali u zatvoru. Na hiljade Kubanaca je pobjeglo iz zemlje, mnogi od njih tražeći utočište u Sjedinjenim Državama.

Dvije godine nakon što je Castro preuzeo vlast, Sjedinjene Države su Kubi nametnule trgovinski embargo i zabranu putovanja. Te mjere su i dalje na snazi, i od nedavno su od strane administracije predsjednika Busha dodatno pojačane.

Tokom gotovo 5 decenija duge vladavine Castro je preživio od strane Sjedinjenih Država podržanu invaziju u Zaljevu svinja, neuspio pokušaj njegovog svrgavanja silom, kao i više zavjera za ubistva. On je izgradio čvrste veze sa Sovjetskim Savezom, i kubansku vojsku je slao u krizna žarišta tokom Hladnog rata, izazivajući i američko-sovjetsku nukleranu krizu zbog dopremanja sovjetskih raketa na Kubu.

U isto vrijeme Castro je uspostavio zdravstveni i obrazovni sistem koji je Cubu stavio u vrh zemalja u razvoju u smislu pismenosti i male stope smrtnosti.

Sa druge strane, u maju 2006. godine, američki magazin Forbes je objavio da taj komunistički lider ima lično bogatstvo od 900 miliona dolara. Gospodin Castro je negirao taj izvještaj, rekavši da je njegova lična imovina ravna nuli.

XS
SM
MD
LG