Linkovi

Castro vlast prenio na mladjeg brata


Predsjednik Kube, Fidel Castro je zbog bolesti sve ovlasti prenio na svog brata, ističući da je to samo privremeno. Glasnogovornik gospodina Castra je jučer pročitao izjavu u kojoj se kaže da će predsjednik biti operiran kako bi se zaustavilo stomačno krvarenje izazvano, kako se kaže, stresom, te da se očekuje da će njegov oporavak trajati nekoliko sedmica.

Do tada će njegov brat, Raul Castro obavljati dužnosti predsjednika i voditi Komunističku partiju Kube. To je prvi put da je Fidel Castro prenio vlast na nekoga drugog tokom gotovo 50 godina njegove vladavine.

Američka vlada, sa predsjednikom Bushom na čelu, kaže da pažljivo prati situaciju na Kubi, nakon što je Fidel Castro privremeno prenio predsjedničke ovlasti na svoga brata, dok se on nalazi na operaciji.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da američki zvaničnici neće špekulisati informacijama glede Castrovog zdravlja. On je dodao da će Sjedinjene države nastaviti da rade na slobodi Kube.

Predsjednik Bush je ranije ove godine odobrio 80 miliona dolara vrijedan program za podsticaj demokratskih promjena na Kubi. Njegova administracija se takodjer obavezala da će pomoći bilo kojoj vladi nakon Castra koja obeća slobodne izbore i okonča represivni režim u toj zemlji.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, blizak prijatelj kubanskog lidera, je prijatelju poželio brz oporavak. Gospodin Chavez je u posjeti Vijetnamu.

Medjutim u Miaimiju na Floridi, kubanske izbjeglice u Americi su proslavile vijest o Castrovoj bolesti, plešući na ulicama dijela Miamija poznatog kao Mala Havana.

Fidel Castro ima 79 godina i u posljednje vrijeme izgledao je sve slabije. Stalno se govori da boluje od Parkinsove bolesti.

XS
SM
MD
LG