Linkovi

Tesla Motors predstavila prvi potpuno električni automobil


Kompanija Tesla Motors, sa sjedištem u Silikonskoj Dolini u Kaliforniji, tržištu je predstavila prvi potpuno električni automobil sa performansama sportskog vozila. Na promociju je stigao, naravno, i guverner Arnold Schwarzenegger, koji veoma podržava sve one koji tragaju za alternativnim gorivima.

Kompanija Tesla tvrdi da ima pravi odgovor na sva pitanja. Njihov prvenac, Tesla Roadster, vozi maksimalnom brzinom od oko 200 km na sat i samo sa jednim punjenjem baterija prelazi više od 300 kilometara. Moželi išta biti ekonomičnije? I može li išta biti ekološki čišće?

Zaista sam uzbudjen - predstavljamo model koji ispušta nula zagadjenja, a pritom, kao sportski auto, može pobijediti Ferarija i Poršea, kaže predsejdnik kompanije Tesla, Elon Musk.

On je u projekat uložio 30 miliona dolara svog novca, a podržali su ga brojni ulagači iz kompjuterske doline, uključujući i osnivače Google-a i Pay Pal-a. Rezultat: potpuno nečujan motor sa ubrzanjem od 0 do 100 km za oko 4 sekunde. Ali, generalni stav prema električnim automobilima u široj javnosti tek treba da se promijeni.

Šira javnost još uvijek ne gleda sa odobravanjem na električne automobile. I za nas je veoma važno da takvu percepciju preokrenemo, i to činimo tako što smo ponudili automobil koji je prelijep, brz, ima veliki domet i pravi je sportski auto, kaže Martin Eberhard, direktor kompanije Tesla Motors.

Teslino ime nije slučajno izabrano za ime kompanije. Njegova genijalna ideja iz 1880. godine - o indukcionom elektromotoru - suština je ovdje primijenjenog tehnološkog rješenja.
Ovaj, sportski model je još skup, oko 100 hiljada dolara, ali iz kompanije obećavaju da će relativno skoro na tržište izbaciti i putnički model sa znatno boljom cijenom. Osim toga, kažu, ali ne objašnjavaju ništa dalje, da rade i na primjeni solarne energije za punjenje baterija. Da li to znači da se možemo nadati i potpuno besplatnom gorivu za automobil? Nikola Tesla bi, vjerovatno, samo klimnuo glavom i zagonetno se nasmiješio.

XS
SM
MD
LG