Linkovi

Oceani kriju lijek za sve bolesti


Oceanografi, uz pomoć malih podmornica za velike dubine, sve su bliže, kako vjeruju, otkriću biljaka i životinja koje ne samo da su još nepoznate, nego u sebi kriju i mala medicinska čuda: sastojke koji mogu pomoći neizlječivim bolesnicima od tumora i drugih teških bolesti.

Istraživači morskih dubina sve češće pronalaze još neidentificirane vrste biljaka i životinja za koje vjeruju da kriju tajne izlječenja od tumora, AIDS-a i drugih teških bolesti. Amy Wright je okeanograf i medicinski ekspert. Živi i radi na Floridi.Amy, sa svojom posadom, u vodama na oko 25 kilometara od obale Floride, traga za jednom posebnom vrstom spužve.

AMY WRIGHT:
Ove spužve, i ustvari sve spužve, su nepokretne, nemaju mogućnost da se kreću i moraju naći neki drugi sistem odbrane. One, dakle, koriste hemikalije kao sredstvo odbrane. Zašto mi ne bismo koristili neke od tih sastojaka da liječimo i uništavamo kancerozne ćelije.

U laboratoriji, istraživači seciraju spužvu i analiziraju sastojke. Oni vjeruju da su veoma blizu momentu kad će izolovati odredjeni sastojak koji napada protein u nekim kanceroznim ćelijama.

AMY WRIGHT:
Ništa drugo na svijetu ne može uspješno da napadne taj protein. Ovo bi mogao biti izvrstan način za liječenje tumora.

Već ranije je, u ovom morskom pužu, otkriven sastojak Prialt i načinjen snažan lijek protiv bolova. Okeanografi i medicinski eksperti kažu da na morskom dnu ima još mnogo tajni koje treba otkriti - što će, vjeruju oni, jednog dana načiniti revoluciju u liječenju mnogih bolesti za koje za sada nema lijeka niti pomoći.

XS
SM
MD
LG