Linkovi

Liban u fokusu susreta Bush-Blair u Washingtonu


Predsjednik Bush je izjavio da su se on i britanski premijer Tony Blair složili da bi se u Libanu trebale raporediti multinacionalne snage koje bi pomogle u dopremanju humanitarne pomoći onima koji su pogođeni borbama između Izraela i gerile Hezbollaha. Dvojica lidera su se danas sastala u Bijeloj kući kako bi razgovarali o brojnim pitanjima, premda je kriza na Srednjem istoku bila primarna tema.I predsjednik Bush i premijer Blair su bili izoženi međunarodnim kritikama jer su odbili da se pridruže svjetskm pozivima na trenutačni prekid vatre.Međutim, premijer Blair je kazao da oba lidera vjeruju da sada treba zgrabiti šansu i založiti se za dugotrajno rješenje krize na Srednjem istoku i za kreiranje Palestinske države.Oba lidera su naglasila da se puna podrška treba pružiti libanskoj vladi u nastojanju, kako je kazao američki predsjednik,da ona preuzme " potpunu vlast" nad libanskim teritorijem.

U medjuvremenu su izraelski borbeni avioni i artiljerija pojačali bombardiranje Libana 17-tog dana ofanzive protiv Hezbollaha.Izraelski avioni su danas napali preko 100 meta u južnom i istočnom Libanu, pri čemu je poginulo najmanje 12 osoba.Izrael je također pogodio bazu Hezbollaha u dolini Bekaa u blizini Sirije gdje su, kako navodi Izrael, pohranjene rakete velikog dometa.Hezbollah je objavio da koristi nove rakete tipa Khaibar 1 kojim su gađali grad Afulu, najdublju do sada gađanu tačku u Izraelu. Nema izvještaja o porijeđenima.


Libanski i izraelski zvaničnici navode da je jedan izrelski avion danas pogodio mete u blizini južnih libanskih gradova Nabatiyeh i Arnoun. U izraelskim napadima je ubijeno najmanje šest osoba. Mediji izvještavaju da je do borbi između izraelskih vojnika i boraca Hezbollaha došlo u blizni grada Bint Jbail, gdje je ranije ove sedmice poginulo osam izraelskih vojnika.U odvojenom razvoju događaja, Ujedinjeni narodi evakuiraju svoje posmatrače s mjesta u južnom Libanu. Odluka je donesena nakon što su četvorica UN-ovih posmatrača ubijeni u izraelskim napadima prošli utorak.
Libanski ministar zdravlja je izjavio da je do 600 Libanaca, uglavnom civila,kako se vjeruje ubijeno otkako su borbe započele početkom mjeseca. Izrael navodi da je ubio 200 boraca Hezbollaha od početka jula, dok je preko 50 Izraelaca, uglavnom vojnika, ubijeno u pograničnim borbama i raketnim napadima Hezbollaha.

XS
SM
MD
LG