Linkovi

Iz Rima nema dogovora o pozivu na trenutnu obustavu vatre


Najviši diplomati iz cijeloga svijeta su pristali da zajedno hitno počnu raditi na postizanju obustave vatre i borbi izmedju Izraela i Hezbollaha u Libanu. Medjutim, na sastanku koji se održava u Rimu, zvaničnici se nisu uspjeli dogovoriti o planu za obustavu nasilja, i nisu pozvali na trenutni prekid vatre.Američki državni sekretar Condoleezza Rice je prisustvovala razgovorima i tom prilikom još jednom kazala da svaki dogovreni prekid vatre mora biti održiv, i voditi oslobadjanju Libana od militanata. Genralni tajnik UN-a Kofi Annan je izjavio da svako rješenje mora uljučivati i Syriju i Iran, koji podržavaju Hezbollah.
Delegati na sastanku u Rimu su se takodjer dogovorili da uspostave jednu medjunarodnu snagu u Libanu, pod pokroviteljstvom UN-a. Gospodja Ruce je kazala da će se o tim trupama govoriti na sastancima u slijedećih nekoliko dana.
Libanski prmeijer Fouad Siniora je izjavio da je na razgovorima došlo do nekog napretka. On je medjutim upozorio da će stradati još ljudi dok se ne uspostavi primirje.
U medjuvremenu Vijeće Sigurnosti UN-a radi na nacrtu saopćenja kojim se osudjujeubojstvo 4 strana mirovna vojnika tijekom jučerašnjih izraelskih napada na jug Libana.Ovi su promatrači UN-a bili iz Kine, Finske, canade i Austrije.
U medjuvremenu su i danas vodjene teške borbe izmedju izraelske vojske i Hezbollaha, pri libanskim pograničnim gradovima Bin Jbailu i Maroun al Rasu. Kako izvješćuju arapski mediji, Hezbollah je ubio najmanje 12 izraelskih vojnika koji su pokušali ući u Bint Jbail, ključno sjedište Hezbollaha. Izraelska strana medjutim kaže kako je nekoliko vojnika ranjeno, medjutim, nema nisu potvrdili da ima martvih. Grad Maroun al Ras, nad kojim je Izrael preuzeo kontrolu prije nekoliko dana, danas jebio poprište jakih orbi. Izraelski vojni zapovjednik Udi Adam je izjavio kako se može očekivati da izraelska ofanziva potraje još nekoliko nedjelja. Izraelski ratni avioni su bombardirali brojne mete duž juga Libana, uključujući grad Tyre, koji je gotovo potpuno uništen.
XS
SM
MD
LG