Linkovi

Liban:Nastavlja se nasilje , uporedo s diplomatskim nastojanjima


Izraelske snage su po prvi puta u posljednja dva dana opet bombardirale Bejrut; teške eksplozije su potresale glavni grad Libana, i prekrile dimom dijelove grada na jugu, gdje su sjedišta i kancelarije Hezbollaha. Južno od Bejruta prema saopćenju Izraela je ubijeno 20 gerilaca Hezbollaha u žestokim okršajima, kao i oko grada Bint Jebail. Izraelski ministar obrane kaže da njegova vlada namjerava održavati zonu sigurnosti duž libanske granice, sve dok ne stignu medjunarodne stabilizacijske snage. S druge strane, libanski zvaničnici kažu da je izraelska raketa pogodila jednu kuću pri čemu je poginulo sedam osoba, medju njima i nekoliko djece, u mjestu Tyre. Libanski izvori kažu da nisu sigurno zašto je ta kuća ciljana.
Prema izraelskim izvještajima , raketa hezbollaha ubila je jednu arapsku djevojčicu u mjestu na sjeveru Izraela, dok je u Haifi od vatre Hezbollaha ranjeno 18 osoba.
U medjuvremenu je američki državni sekretar Condoleezza Rice izjavila da su Sjedinjene Države zabrinute zbog patnji kroz koje prolaze ljudi diljem Srednjeg Istoka. Medjutim, usprkos takvoj izjavi, državni sekretar Rice nije spominjala pitanje poziva na trenutni prekid vatre u Libanu.

Nakon razgovora sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, gospodja Rice je ponovila američko stajalište prema kojem okončavanje neprijateljstava mora doći uz odredjene uvjete - kako bi se mir, kazala je, stvarno mogao održati. Govoreći o palestinsko-izraelskom, Condoleezza Rice je rekla gospodinu Abbasu da Washington i dalje želi pomoći u stvaranju mirne države Palestine, susjeda državi Izrael.

XS
SM
MD
LG