Linkovi

Korupcija - najveća prepreka napretku društva


Sutra će zvaničnici Svjetske banke ovdje u Washingtonu predočiti najnoviji izvještaj pod naslovom :Anti-korupcija u tranziciji : Ko pobjeđuje i zašto? Oni tvrde da je korupcija najveća prepreka ekonomskom i društvenom razvoju, te da potkopava vladavinu zakona i slabi institucije od kojih zavisi ekonomski razvoj, posebno u siromašnim i nerazvijenim zemljama.

Podmićivanje, nepotizam i ostale forme korupcije u manjoj i većoj mjeri postoje u svim zemljama. Međutim, negativnosti koje ove pojave u društvu nose najgore pogađaju najsiromašnije zemlje svijeta.

Na jednoj video traci je zabilježeno kako je nekadašnji šef obavještajne službe Perua Vladimiro Montesinos podmićivao jednog parlamentarca.Video kojeg je tajno snimao sam Montesinos je u medije dospio u septrembru 2000-e. Ovaj skandal je uvjetovao podnošenje ostavke peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija nakon deset godina autokratske vladavine.
Nancy Boswell je direktorica američkog odjela organizacije Tranparency International, koja nadgleda trend globalne korupcije.


Boswell: Uvijek će postojati ljudi koji će biti korumpirani. Ne vjerujem da je to pojava specifična za klulture nekih zemalja. Jedino je razlika u tome koliko je koja zemlja uspjela razviti mehanizme institucija za kontrolu korupcije.

Neki stručnjaci smatraju da se više od hiljadu milijardi isplati za podmićivanje svake godine-što je praksa koja posebno negativno utječe na siromašne.Louise Shelly je stručnjak za problem korupciju, i kaže:


Kada pet ili sedam procenata ekonomskog dobitka odlazi na podmićivanje, snažna ekonomija , kao italijanska to može podnijeti. Slabija ekonomija koja gubi sličan procenat prihoda će proći mnogo gore.

Sjedinjene Države također nisu imune na korupciju.Kongresmen Randy Duke Cunningham je morao podnijeti ostavku prošle godine , te je osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je primio mito u vrijednosti od dva miliona dolara.


XS
SM
MD
LG